Ismail Morina zatražio politički azil u Hrvatskoj

Ismail morina
Ismail morina

Butigan je rekao da Morina, koga Srbija traži zbog puštanja drona na nogometnoj utakmici Srbija-Albanija 2014. godine sa zastavom "velike Albanije", "strahuje da u Srbiji ne bi imao fer suđenje".

On je dodao da je Morina istovremeno Vrhovnom sudu Hrvatske podnio žalbu na odluku o izručenju Srbiji, koju je nedavno donio sud u Dubrovniku, gdje je uhićen u srpnju.

Nakon uhićenja u Hrvatskoj i prošlonedjeljne odluke o izručenju Morine, Nogometni savez Albanije pozvao je vladu te zemlje da "intervenira" u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji.

U pregovore o pravnom statusu Ismaila Morine uključio se i albanski premijer Edi Rama, koji "pregovara sa hrvatskim vlastima radi konačnog rješenja tog procesa". Ministar pravde Albanije Gazmend Bardi je, također, službeno zatražio od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtjev Srbije, uz obrazloženje da je "albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije".

Morina je osumnjičen da je na nogometnoj utakmici Srbija - Albanija u listopadu 2014. u Beogradu, upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa "etničke Albanije", što je pokrenulo val nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.

Albanska policija je 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhitila Morinu u centru Tirane zbog posjedovanja nelegalnog oružja, ali ga je albanski vrhovni sud pustio iz zatvora poslije tri mjeseca i odredio mu kućni pritvor.

Prištinski mediji su pisali da je Morina sa skupinom navijača, odmah poslije puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu. Tijekom vikenda, navijačka skupina albanske nogometne reprezentacije "Kuči i zi" /Crveno i crno/ održala je protest u centru Tirane, tražeći oslobađanje Ismaila Morine.