Ipak ništa od istražnog zatvora za Branimira Glavaša

Branimir Glavaš, Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, zatvor u Mostaru, Županijski sud Osijek, Branimir Glavaš, korištenje izvanzatvorskih pogodnosti , Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Drinovci, Branimir Glavaš, tjeralica,  zagrebački sud, slučaj Selotejp, Branimir Glavaš, istražni zatvor, povučena tjeralica, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Vrhovni sud RH, Ustavni sud RH, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš,  u istražnom zatvoru, zatvor, Branimir Glavaš, imunitet, Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo, DORH, Branimir Glavaš, HDSSB, Saborski zastupnik
Zagrebački Županijski sud u petak je odbio zahtjev da se Branimiru Glavašu odredi istražni zatvor, jer je zauzeo stav da ne postoji opasnost od bijega, ali ni mogućnost tzv. obligatornog pritvora koji zakon propisuje za nepravomoćne kazne veće od pet godina.

»Odluka izvanraspravnog vijeća jest da se odbija zahtjev državnog odvjetništva za određivanje istaržnog zatvora. Razlozi za to su mnogobrojni, a bit će potanko obrazloženi u pisanom otpravku«, kazao je nakon ročišta Glavašev odvjetnik Dražen Matijević.

Pojasnio je da je vijeće uvažilo argumente obrane kako »ne postoji opasnost od bijega niti mogućnost obligatornog istražnog zatvora jer je on konzumiran trenutkom kada je presuda postala pravomoćna i kada je Glavaš bio upućen na izdržavanje kazne«.

»Sada možemo očekivati žalbu Županijskog državnog odvjetništva Vrhovnom sudu, koji će odrediti sjednicu i odlučivati o žalbi«, rekao je Matijević.Glavaš je dodao kako je zadovoljan odlukom te da moguća žalba tužiteljstva nije »ništa izvanredno«. »Vjerujem da će sve ići svojim tijekom i da ću uspjeti u pravnoj bitci i okončati je u svoju korist«, kazao je Glavaš.

Tuželj Jurica Ilić izjavio je da će državno odvjetništvo podnijeti žalbu jer smatraju da ponovno egzistira nepravomoćna presuda kojom je Glavašu izrečena kazna veća od pet godina, ali i zbog opasnosti od bijega. »Sud je odbio takav zahtjev s obrazloženjem da nije osnovan. Po primitku te odluke ponovno ćemo ju razmotriti i uložiti žalbu«, kazao je tužitelj.

»Sud ne prihvaća naš stav da ponovno postoji nepravomoćna sudska odluka kojom je izrečena kazna veća od pet godina. Po njima je Glavaš očito izdržao kaznu u BiH, a što se tiče opasnosti od bijega sud smatra da ga je Glavaš dolaskom na sud to demantirao, odnosno da ne postoji opasnost od bijega. Mi smo tu opasnost obrazlagali činjenicom da je on uoči nepravomoćne presude otišao u BiH«, dodao je Ilić.

Zahtjev za određivanjem istražnog zatvora uslijedio je nakon što je nedavno izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo tjeralicu za Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je »pritvoren« po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Tjeralicu za Glavašem zagrebački sud raspisao je 16. siječnja, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina temeljem koje je služio kaznu u Bosni i Hercegovini zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. u slučajevima »Selotejp« i »Garaža«. Nakon ukidanja pravomoćne presude na snazi je nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora.

Hina