Interventna policija odnijela pravaše i njihov šator iz Srba

srb, Policijski dužnosnici
... postupak „oslobađanja javne površine uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu od osoba i stvari", a izjavu o provedenoj akciji novinari će dobiti naknadno, rekao je Hini na mjestu događaja glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan.

Budući da je policija u vrlo širokom prostoru postavila svoj tzv. „perimetar", sigurnosni prostor označen trakom, novinari nekoliko nacionalnih i lokalnih medija mogli su samo sa stotinjak metara udaljenosti promatrati događaj u kojem je nekoliko predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) pasivno pružalo otpor, dok ih je policija odvodila.

‘Ne trebaju vam pendreci'

Odvođenju je prethodila zamolba načelnika Policijske postaje Donji Srb da se mirno raziđu i oslobode prostor od osoba i stvari kako ne bi trebalo primijeniti silu. Na to je, kako je Hina čula preko mobitela, Keleminec rekao: "Ne trebaju vam pendreci; mi ćemo pružati samo pasivan otpor, ne bismo mi na našu hrvatsku policiju".

Akcija prisilnog spuštanja s uzvisine oko spomenika do obližnje policijske postaje trajala je oko pola sata te se na malom prostoru našlo petnaestak terenskih policijskih vozila pa su okupljeni novinari zaključili su da je policija bila pripravna za veću potporu pripadnicima jučer zabranjenog javnog skupa, koja je međutim potpuno izostala.

Do ovoga je došlo članovi stranke nisu poštivali odluku PU zadarske koja im je izdala rješenje o zabrani skupa u Srbu. Tim rješenjem naređeno im je da uklone šator kojim su pokušali spriječiti obilježavanje dana natifašističkog ustanka. No, Dražen Keleminec čelnik A-HSP najavio je da policijsku naredbu neće poštivati, budući da, prema njegovim riječima, imaju dozvole za prosvjed u Srbu.

"Mi se ne mičemo iz Srba! Očekujem da nas specijalci maknu sutra u 7", poručio je jučer Keleminec zamjerivši ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću što se svrstao na stranu Milorada Pupovca. Ministar mu je na to odgovorio oštrim statusom na Facebooku.

net.hr/hina