Imotski: Žena mi je otrovala mater, a sinove odvela iz kuće

Nakon saznanja da mi je ubila majku, strah me je za djecu i molim sve institucije ove države da mi omoguće da ih vidim, i to pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, policije i bilo koga - započeo je svoju priču 40-godišnji liječnik G.K. sa šireg područja Imotskog (identitet poznat redakciji, op.a.) čija je majka 22. rujna prošle godine preminula u 68. godini u njihovoj obiteljskoj kući.

- Moja je majka bila nepokretna, imala je dva moždana udara i prijelom kralježnice, te je posljednje tri godine bila kod nas u kući. Budući da sam liječnik i mrtvozornik, utvrdio sam njezinu smrt 22. rujna u pet ujutro. Tada nisam ništa sumnjao jer je bila u takvom stanju da je mogla umrijeti.

Zamolba za dom

Doduše, primijetio sam da je u posljednjih mjesec dana dosta smršavjela i pomislio sam da je moja supruga izgladnjuje. Te večeri prije majčine smrti bili smo na večeri i napisao sam zamolbu za dom, kamo sam je htio smjestiti da ima adekvatnu skrb. Ne znam što je bio motiv mojoj supruzi da to učini - rekao nam je liječnik, te dodao da je na dan pogreba u dvorištu ispred kuće vidio mrtvo mače.

- Vidio sam da je otrovano, a nekoliko dana nakon pogreba više nisam vidio ni jednu od pet, šest mačaka koje smo imali oko kuće. Tada mi se probudila neka sumnja, no tek kad mi je suprugina prijateljica kazala što je ona rekla te večeri, shvatio sam što se dogodilo - govori liječnik. Prijateljica njegove 31-godišnje supruge T.M. i sama nam potvrđuje što je bilo te večeri.

- Ona me je nazvala i ušla sam u sobu. Osjetila sam užasan smrad i vidjela ženu mrtvu, krvavih nosnica. Nisam mogla biti tu i izišla sam. Pitala sam je je li zvala muža, rekla je da nije. Upitala sam je to još dva, tri puta, a onda mi je rekla: "Nisam, jer će posumnjati da sam je ja ubila" - kazala je prijateljica.

Kad je to rekla liječniku, on je svoje sumnje prijavio policiji, a oni su posebnim izvješćem obavijestili Županijsko državno odvjetništvo. Istražni sudac potom je zatražio ekshumaciju pokojne žene, što je i učinjeno te je obavljeno toksikološko vještačenje. Njime je u krvi pokojnice utvrđena prisutnost karbofurana (kemijski spoj furadana, vrlo otrovnog pesticida) i još nekih kemikalija.

Zbog toga je 12. kolovoza ove godine Županijsko državno odvjetništvo podnijelo Istražnom centru istražni zahtjev protiv liječnikove supruge zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva počinjenog na okrutan i krajnje podmukao način. Budući da je istraga tajna, nismo uspjeli doznati u kojoj je fazi.
Lascivne poruke

- Otrov je nabavila prije nekoliko godina, kad su nam tu bili radnici jer smo obnavljali ljetnu kuhinju. Govorila im je da joj nestaju kokoši, a oni su pretpostavili da su problem lisice te su joj donijeli punu teglu tog otrova. Nakon smrti moje majke naš je brak postao nikakav, a onda sam otkrio lascivne poruke koje je izmjenjivala s jednim muškarcem koji radi sa mnom.

Tada sam joj rekao da je prokleta i da je ubila moju majku. Otišla je, to je bilo početkom siječnja, a djeca su bila sa mnom sve do 4. kolovoza, kad ih je uzela. Tada sam ih posljednji put vidio. Otada ne znam što je s djecom, a mi smo u postupku razvoda - kazuje liječnik, dodajući da je odmah nakon što je doznao za toksikološki nalaz, 16. kolovoza, nazvao Centar za socijalnu skrb u Imotskom i zatražio od njih da mu "spase djecu".

- Tog je dana ona prije mene došla u policiju i prijavila da sam pretukao najstarijeg sina. Očito je prije mene doznala za toksikološki nalaz i htjela me je isprovocirati. Nikad je nisam ni taknuo ni udario, osim jednog šamara mjesec dana prije vjenčanja, i to nakon što je ona mene prva udarila - kazao je naš sugovornik.

izvor: slobodna dalmacija