Idete na Jadran ovog ljeta? Nakon što pročitate ovo vjerovatno nećete

jadran, cijene, more, Makarska
Nasreću, imamo vrt, pa ne moramo kupovati voće i povrće. Ove cijene su za Donalda Trumpa, ne za turiste od kojih živimo, rekao je stanovnik Privlake kraj Zadra za 24sata.hr.

Prodavnice nisu jedine koji podižu cijene. Kako dolazi turistička sezona, trgovci, vlasnici restorana, kafića i fast foodova u cijeloj Dalmaciji odlučili su, već tradicionalno, podići cijene dokle ide.

- Nisam ovo očekivao, jednostavno je preskupo - rekao je jedan od turista u Rovinju gdje je cijena kilograma bijeloga grožđa narasla do nevjerojatnih 80 kuna (oko 20 KM). Iako crno grožđe stoji deset kuna manje, mnogi vjeruju kako je to i dalje preskupo.

S trešnjama se ponavlja ista stvar. Dok će turist u Istri izdvojiti čak 70 kuna (oko 18 KM), za kilogram u Slavoniji prodaju se za prihvatljivih deset kuna (3 KM).

Nisam htio pristati na to, otišao sam u market i shvatio da nije ni tamo ništa bolje. Preskupo je to - prokomentirao je turist. Prodavači na štandovima cijene brane domaćom odličnom kvalitetom.

Iz udruge za zaštitu potrošača upozoravaju da iako trgovcima ovakav način poslovanja donosi trenutnu zaradu, to je ipak samo kratkoročno jer niko se neće htjeti vratiti na mjesto gdje ih se krade. Danas se sve više može naći na internetu kako se upozoravaju turisti na visoke cijene.

Trgovci: Ko voli, nek' izvoli, ko nema, nek ne dolazi

Ipak, neki govore kako turisti ne dolaze kod nas kako bi hodali po tržnicama, nego uživali u lijepom krajoliku, domaćim proizvodima i historijskim znamenitostima. Problem je upravo u tome što se cijene dižu svugdje.

Kako turisti vole i fino pojesti ili ako su u žurbi brzo pojesti, provjerili smo cijene u restoranima.

Obični hamburger s pomfritom u restoranu u Rovinju platit će 70 kuna (18 KM), a ima ih i po 100 kuna?! (oko 26 maraka).

Dok će kutiju jaja u diskontu kupiti za 12 kuna (3 KM), u restoranu će za jaje s kobasicom morati izdvojiti i 50 kuna (13 KM). Ne začuđuje kad mnogi turisti odluče radije napraviti sendvič i pojesti ga u hodu, nego za isti platiti 28 kuna (7 KM). Ako odluče sjesti na ručak u centru Splita, morsku platu neće pronaći ispod 250 kuna (65 KM). Nakon toga ko odluči popiti kafu bolje mu je da uzme auto i sjedne nekoliko kilometara izvan grada.

Cijene kafa i sokova nešto su na što se najviše ljudi žali. Malu kafu s mlijekom u centru Dubrovnika naplaćuju i po 35 kuna (10 maraka).

- Tačno se sjećam, prije 20 godina na rivi u centru Paga kavu sam platio 8 kuna, a danas mi naplaćuju 15 kuna. Niti želimo to plaćati niti si to možemo priuštiti - rekao je Hrvoje iz Zagreba.

Iako je Ministarstvo turizma krajem prošle godine najavilo oko 10 miliona noćenja više u 2017. godini nego prošle godine, ono što stručnjaci napominju je odlazak turista, koji bi inače došli u Hrvatsku, ali se odlučuju za Crnu Goru, Albaniju, Italiju...

Avaz