Ibiza jeftinija od Jadrana!

cure

No, ove je godine jedna turistička destinacija pretekla Ibizu. Nažalost ne po pitanju zabave i luksuza, već po skupoći. Radi se naravno o hrvatskom Jadranu, piše portal hrvatski-dom.hr.

Tragom informacija da je sve više stranih turista šokirano cijenama na našoj obali, pokušali smo ih, koristeći dostupne podatke s Interneta, usporediti s onima na najskupljem mjestu u Europi, na otoku Ibizi. Podaci koje smo dobili uistinu su poražavajući.

Jedna kava u Dubrovniku, dva piva na Ibizi
Primjerice pivo do 0,5 litre u kafićima na tom španjolskom otoku, prema aktualnom tečaju, stoji od 12 do 16 kuna. U najelitnijim noćnim klubovima cijena mu se penje i do 30 kuna (ovisno o vrsti). No, to je još uvijek 6 kuna manje od cijene primjerice pola litre točenog piva na Trogirskoj rivi koje stoji 36 kuna. Čak 14 kuna manje od primjerice obične limunade koje se u sred bijela dana može popiti na dubrovačkom Stradunu. Za jedan espresso u starom dubrovačkom gradu (24 kn) na Ibizi se mogu popiti čak dva piva.

Takve cijene ne šokiraju samo strance. Domaći gosti, od kojih većina ljetuje kod rodbine, medijima ovoga ljeta masovno šalju račune kao dokaz previsokih cijena pored kojih, kako kažu, ostaju i gladni i žedni. Kao najnoviji slučaj jedan je dnevni list objavio da im se njihov čitatelj Željko Vukosav požalio kako je u caffe baru „Trubadur" u starom dijelu Dubrovnika, dva mala piva i sok od brusnice platio 110 kuna.

Od toga je, kaže, PDV samo 9.73 kune, ali vlasnica "ne nalazi prostora" za razumnije cijene. Drugi čitalac je napisao kako je 1,6 kg lignji, za njega, ženu i dijete, u jednom restoranu u Ninu platio čak 400 kuna, a na prigovor da račun nije u redu konobar mu je rekao: „To vam je tako". U Zadru, primjerice, čitatelj je litru piva i gazirani sok platio 66 kuna, prenose agencije.

Kilogram grožđa 60 kuna
Što se pak poljoprivrednih proizvoda tiče, već godinama neslavni istarski rekorder u cijenama voća i povrća je Rovinj. Na rovinjskoj tržnici kilogram grožđa ljeti stoji između 40 i 60 kuna, nektarine, breskve i marelice dosežu cijenu i do 50 kuna, a bilo je sezona kada je kilogram trešanja stajao i sto kuna. I na ostalim mjestima uz more, cijene voća i povrća u sezoni nisu puno niže. Njima ravnopravno pariraju i one vezane za smještaj. Stoga ne čudi da ove godine turista nema, a tome razlog nije isključivo vezan uz loše vremenske prilike.

Trebala se dogoditi ovakva sezona da se počnemo pitati gdje griješimo. Postali su preskupi na iskustvima dobre popunjenosti. Sada imamo iste cijene cijelog srpnja i kolovoza što prije nije bio slučaj. To je preskupo za tržišta koja bi u ovom periodu mogla reagirati, tvrdi Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja. A to su prema njemu zemlje istočne Europe Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka koje su jako zainteresirane za ljetovanje.

Turska i Grčka spustila cijene, Hrvatska-podigla
Kako su njihove prosječne plaće neznatno niže od Hrvatskih, razumljivo je da je i tim gostima Jadran ove godine preskup, za razlike od Grčke i Turske koje su planirano spustile cijene kako bi privukle turiste. Četveročlana obitelj koja se odluči sedam dana ljetovati na Jadranu u špici sezone za to će zadovoljstvo morati izdvojiti od 6.000 do čak 23 tisuće kuna, bez troškova prijevoza. To je gotovo dvostruko više od jedne prosječne mađarske plaće (3.700 kn) a premašuje i prosječnu plaću Poljaka (5.107 kn), Čeha (5.280 kn) ili Slovaka (5.122 kn).

Što se pak susjedstva tiče, i oni su odustali od nas. Zbog krize, ove će godine trećina Slovenaca ostati kod kuće. Nakon ulaska Hrvatske u EU državljani BiH više ne smiju u zemlju unositi hranu i piće a kako bi u Hrvatsku mogli ući s najmanje 50 eura po danu, trebaju imati dokaz o uplaćenom turističkom angažmanu ili ovjereno jamstveno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske. Ni Srbima više nismo mili. Prema pisanju B92 naši istočni susjedi nezadovoljni su cijenama vanpansionske potrošnje. Smatraju da u konkurenciji s hrvatskim Jadranom ni Italija više nije skupa.