I Jadranki Kosor prijeti zatvor

Rekao je i da mu je 19. rujna 2011. prijetnje telefonom uputio ženski glas iz vrha Vlade. Snimku razgovora posjeduje USKOK, a postoji i transkript.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg, USKOK je već pokrenuo novu istragu pod radnim nazivom Fimi-Media II, a istražuju financiranje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor.

Osim kampanje, navodi se kako se istim novcem Kosorici kupovala odjeća i avionske karte kao i njezinim suradnicima. Prema nekim indicijama, u trgovini Max Mara, u Gundulićevoj ulici, potrošen je u nekoliko navrata velik iznos novca na odjeću Jadranke Kosor, a za plaćanje je bio zadužen Mladen Barišić osobno.

Ako se dokaže da je Kosor znala za postojanje crnog fonda te da ga se skriva u HDZ-ovoj blagajni, taj bi detalj mogao biti ključan u istrazi protiv nje.

Cijela je stvar sadržana u članku 292., stavak 1., Kaznenog zakona: odgovorna osoba koja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju ili drugu pravnu osobu stvara ili drži nedozvoljene fondove... može odgovarati i kaznom zatvora.

Bivša je hrvatska premijerka očito svjesna tih problema. No, sudeći prema detaljima njezina iskaza USKOK-u, već je razradila strategiju obrane: jasno je kazala da je operativno vođenje stranke, pa i u probleme s ostacima Sanaderova crna fonda u iznosu od tri milijuna kuna i 300 tisuća eura, rješavao glavni tajnik stranke Branko Bačić.

Činjenica je da je taj crni novac od 25. siječnja do 20. listopada 2010. stajao u stranci, a istražitelji se pitaju zašto Kosor i Bačić to nisu prijavili iako su znali da istražitelji grozničavo traže dokaze. Nema dokaza da je novac u međuvremeno potrošen pa opet prikupljen u istom iznosu, iako se o tome špekulira.

Izvor: Jutarnji list