I Hrvatska uvodi sankcije Dodiku?

I Hrvatska uvodi sankcije Dodiku?

Ovo je danas u Zagrebu izjavio novi glasnogovornik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Tomislav Lendić.

"Što se tiče RH, mi svoje odluke donosimo sukladno vlastitim procjenama pa tako i glede konkretne implementacije eventualnih sankcija za gospodina Dodika, polazeći naravno od temelja, a temelji su teritorijalni integritet i suverenitet BiH u kojoj će sva tri naroda biti konstitutivna i ravnopravna", rekao je glasnogovornik MVEP-a Tomislav Lendić.

Imajući na umu da je Hrvatska garant Daytonskog sporazuma a da je američka administracija sankcije Dodiku uvela upravo zbog procjene da je on prijetnja Daytonskom sporazumu, izvjesno je da će se Hrvatska pridružiti ovim sankcijama.

Također, današnje priopćenje MVP-a Hrvatske u kojem se navodi da će odluka biti donesena "temeljem teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH", u skladu je sa nedavnom izjavom predsjednice RH da će ova zemlja raditi na tome da BIH ostane suverena samostalna država sa tim teritorijalnim integritetom koji će štititi.

Kolinda Grabar-Kitarović tada je, nakon povratka iz SAD-a, izjavila kako RS treba spustiti na zemlju te da se zalaže za čvršću reakciju međunarodne zajednice spram postupaka Milorada Dodika i RS

Dnevni list