I danas incident na zrakoplovu Dash 8 - Q400 Croatia Airlinesa

...odnosno do problema sa startanjem motora, izjavio je za Hinu glasnogovornik CA Davor Janušić.

Zrakoplov je preventivno povučen iz prometa i aviomehaničari CA su na putu za Beograd gdje će obaviti detaljniji tehnički pregled i utvrditi o čemu je konkretno riječ. Za 36 putnika s tog leta (s polaskom u 13,45 iz Beograda za Split) osiguran je autobusni prijevoz iz Beograda za Zagreb, a putnici će večeras oko 22 sata biti prevezeni zrakoplovom iz Zagreba za Split.

Na zrakoplovu CA istoga tipa - Dash 8 - Q400 je 28. rujna tijekom poslijepodnevnog leta iz Dubrovnika za Rim došlo do indikacije greške na sustavu motora te je bio preventivno preusmjeren u Zračnu luku Split, gdje je utvrđeno da je siguran za let, pa je ponovno nastavio putovanje za Rim i u tamošnju zračnu luku sletio u 20,30 sati.

Dan prije, 27. rujna, zrakoplov CA istog tipa - Dash 8 - Q400 je na redovitom letu iz Zagreba u Zürich imao nezgodu prigodom slijetanja u zračnu luku Kloten u Zürichu, no nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen. Na zrakoplovu je došlo do tehničkog problema s izvlačenjem prednjeg podvozja, no zrakoplov su pilot Zvonko Šitum i kopilot Ivan Ivanković uspješno prizemljili bez prednjeg kotača te nitko od 60 putnika i 4 člana posade nije ozlijeđen.

Incident sa zrakoplovom Dash Croatia Airlines imao je i prošle godine na letu za Beč, tada zbog tehničkog kvara na motoru. Pilot je morao sletjeti samo s jednim motorom. U floti Croatia Airlinesa trinaest je zrakoplova - četiri Airbusa A319, tri Airbusa A320 i šest zrakoplova Dash 8-Q400. Zrakoplovi Airbus nose imena hrvatskih gradova, a zrakoplovi Q400 imena hrvatskih regija. Zrakoplove Dash 8 - Q400 proizvodi kanadski Bombardier Aerospace.

Tehnički kvarovi zrakoplova uobičajeni su u civilnom zrakoplovstvu i to na svim tipovima zrakoplova, poručuju iz CA. 'Prema službenim statistikama, zrakoplovi Croatia Airlinesa tipa Dash 8 - Q400 sigurni su i njihova se pouzdanost kreće na razini svjetskog prosjeka za taj tip zrakoplova', izjavio je Hini glasnogovornik CA Davor Janušić.

O promjeni flote u Croatia Airlinesu ne razmišljaju, barem ne dok ne otplate desetogodišnji leasing za ove zrakoplove. Mjesečna rata za jednog iznosi, prema pisanju medija 160.000 eura.