HZZJZ potvrdio sumnje: stjuardesa ima ospice! Oglasili se i iz Croatia Airlinesa

ospice
Nakon što je službeno potvrđen prvi ovogodišnji slučaj ospica u Hrvatskoj, na liječničku obradu sa simptomima te bolesti primljena je i stjuardesa Croatia Airlinesa koja je u 40-im godinama života.

Epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdila je ospice kod stjuardese Croatia Airlinesa. Ovo je treći slučaj ospica u Hrvatskoj ove godine dok je prošle godine bilo sedam slučajeva zaraze virusom.

"Treći slučaj ospica u Hrvatskoj nije povezan sa slučajem iz dubrovačko-neretvanske županije. Ovakve su stvari uobičajene kad se epidemija javlja u Europi i mi stalno upozoravamo na to", rekla je epidemiologinja te pozvala roditelje da cijepe svoju djecu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo o slučaju zaraze stjuardese u srijedu je obavijestio aviokompaniju koja je na informacije reagirala priopćenjem.

"Vezano uz slučaj članice kabinskog osoblja zrakoplova koja je oboljela od ospica, potrebno je istaknuti da se Croatia Airlines i u ovom slučaju, a sukladno visokim standardima zaštite zaposlenih i putnika, vodi potrebnim zdravstvenim i poslovnim politikama", poručuju iz Croatia Airlinesa.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) 28. svibnja 2018. izdao je kratko priopćenje za javnost u kojem su se nalazile sve potrebne informacije vezano za pojavu ospica u Republici Hrvatskoj, a dan kasnije, 29. svibnja 2018., i drugo priopćenje u kojem se potvrđuje slučaj ospica u Dubrovniku.

Dana 30. svibnja 2018. HZJZ obavijestio je e-mailom Croatia Airlines da je zaposlenica tvrtke, inače članica kabinskog osoblja zrakoplova, primljena na liječničku obradu te da je pritom utvrđeno da je oboljela od ospica.