HTV skinuo iz programa Vrdoljakov serijal ‘Tito’

Dugo najavljivanog dokumentarno-igranog serijala 'Tito' scenarista i redatelja Antuna Vrdoljaka, čije je emitiranje trebalo početi u petak u 20 sati na Prvom programu HTV-a, od četvrtka poslijepodne više nema u televizijskoj satnici. Hoće li se i kad će se početi prikazivati znat će se nakon današnjeg sastanka čelnika HTV-a i filmske ekipe, koja večeras pojma nije imala da njihovo djelo više nije na televizijskom programu.

Da 'Tita' više nema u tv-satnici Antun Vrdoljak doznao je od novinara Jutarnjeg lista.

- Star sam čovjek, mnogo toga sam prošao u životu i više me ništa ne može iznenaditi. Na HTV-u je da odluče kada će ga prikazati. Oni su seriju kupili, to vam je isto kao kad nešto kupite na placu, dakle, vaša je stvar kada ćete to upotrijebiti, odnosno prikazati. Razlog eventualne odgode 'Tita' je možda u tome što bi njegov treći nastavak trebao biti prikazan na Veliki petak, što nije prigodno za taj blagdan - nagađa Vrdoljak.

HTV-ovci večeras službeno nisu željeli komentirati nestanak Vrdoljakovog serijala s programa. Neslužbeno smo, međutim, doznali da će se sve riješiti danas točno u podne. Tada će, naime, HTV-ovi šefovi pokušati naći zajednički jezik s Vrdoljakom, koji je, na njihovo iznenađenje, umjesto šest nastavaka, kako stoji u ugovoru, snimio čak dvanaest epizoda serijala. Time su iznenađeni samo HTV-ovci, jer je već oko mjesec dana u javnosti poznato da je Vrdoljak napravio dvostruko više nastavaka nego što je naznačeno u ugovoru.

- U ovim trenucima recesije i krize mi sebi naprosto ne možemo dozvoliti da nekome isplatimo dvostruko više novca nego što smo to u startu dogovorili. Od naručitelja smo tražili da nam sagradi jednu kuću, a on je napravio dvije i sad traži da kupimo obje - slikovito se izražava HTV-ov čelnik, koji je tek u četvrtak poslijepodne, dakle samo dan uoči početka prikazivanja, doznao koliko epizoda 'Tito' zapravo ima.

- Ugovorenih šest epizoda mi smo već dijelom isplatili, a na tome ćemo i ostati. Od gospodina Vrdoljaka tražit ćemo da premontira serijal i isporuči točno onoliko materijala koliko smo dogovorili. Ne znamo koliko će mu vremena za to biti potrebno i može li on to uopće napraviti u jednom danu, kako bi se 'Tito' ipak prikazao u petak, kako smo planirali. U slučaju da on to neće moći, mi ćemo svakako pričekati da nam isporuči ugovorenih šest epizoda, jer je gospodin Vrdoljak napravio pravo remekdjelo - kaže HTV-ov visoki dužnosnik.

Podsjetimo, u serijalu nastalom u koprodukciji HRT-a i 'Mediteran filma' sudjeluju svjedoci vremena, povjesničari, političari i mnogi ljudi iz političkog, kulturnog i javnog života, a prikazuje život Josipa Broza Tita od djetinjstva do smrti 1980. godine kroz mnoge filmske i televizijske zapise iz već pomalo zaboravljenog vremena. U igranom dijelu serije okupljeni su brojni hrvatski glumci, na čelu s Borisom Svrtanom (Tito), Mirjanom Roginom (Jovanka Broz), Ivom Gregurevićem (Staljin), Goranom Višnjićem , Natašom Janjić, Goranom Navojcem, Tarikom Filipovićem, Goranom Grgićem...

Direktor fotografije je Vjekoslav Vrdoljak, a glazbu je napisao Arsen Dedić. Na projektu je pune tri godine radila ekipa od stotinjak ljudi, a procjenjuje se da stoji nešto manje od milijun eura.

jutarnji list