HSP Imotski: Prolaz kroz tunel Sv. Ilije za Imoćane mora biti besplatan.

Sveti Ilija, Imotski, tunel, radovi
...svi su najavljivali da će to biti jedna nova šansa za cijelu Imotsku krajinu i dobar dio zapadne Hercegovine.

Tunel je svakako bio potreban, ali nije dao ono što je trebao dati nerazvijenom dijelu zabiokovlja i gravitirajućim općinama i gradovima. Umjesto da tunel Sv. Ilije bude poticajni čimbenik razvoja ovog dijela Hrvatske, on je svake godine kamen smutnje u vrijeme turističke sezone.

Najveći problem je cijena tunelarine, koja je za domicilno stanovništvo preskupa, a nije baš jeftina ni za turiste koji žele doći u Imotsku krajinu. Tunel mora biti poticaj koji će dati šansu razvoja svima, a ne biti smetnja razvoju.
Njegovu osnovnu svrhu vidimo u stvaranju šansi za razvoj turizma u Imotskoj krajini. Svi mehanizmi su u rukama države. Tunelom upravlja državna tvrtka. Prihodi od tunelarine u odnosu na održavanje su višetruko veći i država mora domicilnom stanovništvu dati besplatan prolaz bar u sezoni od 01. 06. do 30.09. jer jedino rad u sezoni na Jadranskom moru zadržava nešto stanovništva u Imotskoj krajini. Druga opcija im je Njemačka, što se najbolje vidi po broju uspostavljenih autobusnih linija prema ovoj državi.

Predlažemo da se i stranim turistima koji će s Makarske rivijere doći u posjetu Imotskoj krajini sustavom vaučera također daju olakšice u smislu jeftinijeg prolaza.

Sustav bi funkcionirao na način da se svaki boravak u turističkim objektima Imotske krajine i određena potrošnja subvencionara na način da je povratak prema moru besplatan. Visinu potrošnje treba cijeniti na način da je prihvatljiva i turistima kojima će djelovati poticajno na dolazak i potrošnju i pružateljima usluga u turističkim objektima
Na taj način razvijamo turističku ponudu ovog dijela Hrvatske, povećavamo potrošnju u turizmu kroz prodaju hrane, pića, ulaznica i sl.. , zadržavamo i potičemo ostanak mladih ljudi na ovom ionako iseljenom području. Prirodnih i ostalih znamenitosti u Imotskoj krajini ne nedostaje, samo ih treba staviti u funkciju.

HRVATSKA STRANKA PRAVA
Podružnica Imotski
Ranko Topić, predsjednik