HSP AS: Ne tražiti ratnu odštetu od Vučića je čin veleizdaje!

Aleksandar Vučić

...da najnepoželjnijeg gosta, koji je prije 23 godine maštao da će u Hrvatskoj biti domaćin, podsjete na ispunjenje preuzetih obveza!

Temeljem svih međunarodnih prava i nacionalnih zakona, Vlada RH dužna je tražiti nadoknadu štete za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu tijekom Domovinskog rata. Ovo pitanje, kao i odgovor na isto definirano je prije više od 21 godine, no niti jedna hrvatska Vlada do sada nije imala "petlju" raspetljati ga do kraja i zauzeti se za ono što nam Zakonom i po međunarodnom pravu pripada!

23. kolovoza 1996. godine u Beogradu su tadašnji potpredsjednik Vlade RH i sadašnji savjetnik predsjednice RH Mate Granić te tadašnji potpredsjednik Vlade Jugoslavije (Srbija Sporazumom priznata kao sljednica) Milan Milutinović potpisali Sporazum na temelju kojeg je Hrvatski sabor 20.09.1996. godine donio je Zakon o potvrđivanju Sporazuma o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije gdje se, između ostalog, u članku 7.definira:

"U roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovog Sporazuma, Ugovorne stranke sklopit će Sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu. Tim Sporazumom utvrdit će se postupci ostvarivanja prava na pravičnu naknadu koji neće uključivati sudske postupke."

U konačnici da ratna odšteta zbližava, a ne da razdvaja nekada zaraćene zemlje pokazuje primjer najvećeg europskog neprijateljstva, onog između Francuske i Njemačke, koje je okončano upravo definiranjem ratne odštete koje je Njemačka imala obvezu isplatiti Francuskoj!

Hrvoje Niče Mag.oec.

HSP AS