'Hrvatskoj ću poslati popis s imenima i prezimenima 20.000 djece koja su ubijena u Jasenovcu'

ivica dačić
Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić potvrdio je za beogradske Novosti da će Srbija uskoro Hrvatskoj poslati imena i prezimena 20.000 djece koja su ubijena u Jasenovcu i drugim koncentracijskim logorima u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dačić se sprema popis žrtava u Zagreb poslati preporučenom poštom. "I ranije sam to planirao uraditi, ali kad god odlučim dostaviti popis nekom ministru, oni ga smijene. Tako je bilo i kad sam htio bivšem šefu hrvatske diplomacije Stieru poslati popis ubijene djece. Ali ovoga puta će im stići preporučena pošta", kazao je Dačić.

Dačić misli kako bi hrvatski dužnosnici, bar iz osjećanja počasti za žrtve, morali šutjeti, a ne da traže neke nove istrage, poput predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja se nedavno založila za formiranje međunarodne komisije za utvrđivanje broja žrtava u Jasenovcu.

Kako će napeti odnosi Zagreba i Beograda odraziti na konkretnu suradnju Srbije i Hrvatske, znat će se već sljedećeg tjedna, navode Novosti. Naime, za 8. svibnja je zakazan sastanak mješovite komisije dvaju država za pitanja nestalih, ali još nema potvrde da li će do tog susreta i doći.

Beogradski list navodi i kako bi novo zatezanje između Beograda i Zagreba moglo poremetiti i značajan napredak koji je postignut na polju pravosuđa, a nakon što su ministri pravosuđa Srbije i Hrvatske dogovorili formiranje dvaju zajedničkih komisija čiji će članovi raditi na rješavanju problema procesuiranja ratnih zločina, kao i na razmjeni popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.