'Hrvatskoj ćemo blokirati pristup u Schengen ako nastavi slati izbjeglice!'

izbjeglice
Antal Rogan, glavni pomoćnik mađarskog premijera Viktora Orbana, uputio je direktnu prijetnju Hrvatskoj ukoliko ne prestane sa slanjem izbjeglica na granicu s Mađarskom.

- Blokirat ćemo Hrvatskoj ulazak u Schengensku zonu ukoliko nastave s ovom praksom - rekao je Rogan u trenucima kad se podizala bodljikava žica, a nije stao na tome te je zaprijetio i Srbiji da će poduzeti diplomatske mjere ukoliko i oni ne prestanu s propuštanjem migranata prema mađarskoj granici.

Također, mađarski minstar obrane Istvan Simicsko od Rogana je dobio dopuštenje da pošalje rezerviste na granicu, kako bi održavali red i pomagali policiji i volonterima.

Istodobno, iz Mađarske je u Austriju stiglo još 6700 izbjeglica. U Hrvatsku je pak ukupno stiglo njih 17 089, ali do petka navečer pet tisuća ih je iz Tovarnika prebačeno na granicu s Mađarskom, zbog čega je i nastao prijepor, a uslijedile su i prijetnje Antala Rogana. To je samo djelić tenzija.

Naime, 36 hrvatskih policajca uhićeno jer su naoružani, bez dozvole, ušli u Mađarsku u vlaku s izbjeglicama. MUP je demantirao da su uhićeni, a Ostojić je u Tovarniku rekao kako je hrvatska strana bila uvjerena da se radi o dogovoru te da su naši policajci čuvali red i mir u tom vlaku. Glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs na svom je Twitter profilu optužio Hrvatsku za kršenje međunarodnog prava.

I dok s Mađarima ima sve više napetosti, sa Slovenijom je situacije nešto bolja jer počeli su propuštati izbjeglice i voditi ih u prihvatni centar u Brežicama, prenosi Delo. RTV Slo javlja kako su na prijelaz Rigonce kod Harmice poslana dva autobusa koji su prevezli stotinu izbjeglica u centre.

vecernji list