Hrvatski turistički radnici: Definitivno, fale nam bh građani!

...bh građani, uvjerila se ekipa Dnevnog avaza, i to u špici sezone.Već na novootvorenom graničnom prijelazu Bijača - Nova Sela, za koji smo se odlučili umjesto najfrekventnijeg na jugu zemlje Doljana, prilično smo se iznenadili, jer je naš automobil bio jedini putnički.

Prazne sobe

Iako smo imali problema s otvaranjem prtljažnika, hrvatski graničari, odnosno carinici su nas ljubazno upozorili da otklonimo kvar kako bismo izbjegli neugodnosti te nam zaželjeli ugodan boravak u Europskoj uniji.

No, dolaskom na naše prvo odredište Gradac, omiljenu destinaciju bh građana, zatekli smo puste plaže. Čak su i neke bašte kafića uz plažu bile zatvorene!

Pokraj ceste mještanin Vilim Jurec u rukama drži veliki komad kartona na kojem piše: "Apartmani". Užasnut je, kako nam kaže, ovogodišnjom sezonom, odnosno činjenicom da nema gostiju iz BiH.

- Ovako je od samog početka. Katastrofa! Praznih soba je napretek. Ja imam agenciju, a preko nje dva gosta u kući! Stoga sam se odlučio za ovaj natpis. Nema Bosanaca i Hercegovaca! Ovo je nekad bila bosanska Opatija, a vidite sada. Pustoš. Veliki problem. Ostaje nam samo nada da će biti bolje - kazao nam je Jurec, ne pristavši da ga fotografiramo.

Njegovo objašnjenje o tome zbog čega u Gradcu nema bh.. državljana je jednostavno: "Problem je u putovnicama! Ljudi se još nisu snašli sa svim tim ".

Ništa bolja situacija nije bila ni u Zaostrogu, gdje je mjesta na plaži iu hladovini bilo napretek. Na parkiralištu su na automobilima dominirale registarske oznake iz Poljske i Češke.

Tu smo zatekli Sarajliju Muhidina Karića koji je čitao "Dnevni avaz". I on nam je potvrdio činjenicu da bh gostiju vrlo malo ima.

- Nema narod para, ai ramazan je. Ja sam, jednostavno, uhvatio priliku da dođem. Supruga i ja plaćamo privatni smještaj i to znatno povoljnije nego lani, kada sam, također, bio u Zaostrogu. Uzeli smo apartman za 25 eura. Što se tiče hrane i pića, sve je ostalo na istoj razini kao i prošle godine - ispričao nam je Karić, dodavši da većina bh građana ne ljetuje na Makarskoj rivijeri zbog činjenice da im sada, umjesto osobne karte, treba biometrijska putovnica.

Prodavačica u "Tiskovom" kiosku u Zaostrogu Zlata rekla nam je kako ne vjeruje da će se situacija iu sljedećem mjesecu, kada su u pitanju bh gosti, popraviti.

Kako je pojasnila, prema reakcijama bh građana uvidjela je da su "ogorčeni na nas".

Sličnu sliku zatekli smo iu Živogošću i Drveniku, gdje nas, ipak, mještani uvjeravaju da 30 posto gostiju čine Bosanci.

- Istina, prednjače Poljaci i Česi, ima nešto i Nijemaca, ali i Bosanaca. Mada su ramazan i Unija svoje učinili - kazao nam je jedan ugostitelj u Drveniku.

Negativni odgovori

U Tučepima, gdje se tradicionalno s pravom hvale uređenim plažama i pristojnom ponudom, situacija je nešto drugačija. Ipak, na velikom parkiralištu uočili smo samo tri automobila s bh tablicama. Na glavnoj plaži ima kupača, ali na ostalim slabo.

- Definitivno, fali bh. građana - kaže nam Dijana Visković iz Turist-biroa u Tučepima i priznaje da je sezona slabija nego prošle godine.

Kako nam je kazala, prema podacima privatnih iznajmljivača, trenutno ima gostiju iz Sarajeva, Tuzle i Doboja, a iznijela je i svoje mišljenje da je propaganda učinila svoje.

- Obavezno pitamo naše goste koji nam dođu iz BiH da li su im na granici tražili sto eura po danu. Zaista to pratimo i, uglavnom, dobivamo negativne odgovore, ali TV i tisak su učinili svoje. Međutim, izgleda i da se sve sastalo: od Unije, putovnica, ramazana do ekonomske krize - rekla nam je Visković.

U prelijepo uređenoj suvenirnici u Tučepima ponuda je vrlo bogata, ali kupaca nema. Kako nam je kazala vlasnica, gosti skoro ništa ne kupuju.

- Što da vam kažem. Posao ništa ne ide. Takav je da za dan pročitam dvije knjige od po 300 strana. Mislim da sam vam sve rekla - iznijela nam je ona.

Pri povratku smo se odlučili na granični prijelaz Crveni Grm. Slika identična onoj s Bijače.

Kava - 15 kuna!

I u jednoj od mjenjačnica u Gradcu nam je ljubazna uposlenica potvrdila kako je evidentno da nema bh građana. S druge strane, pojedini ugostitelji su, vjerovatno, manjak gostiju naumili kompenzirati povećanjem cijena, pa je tako obična espresso kava u jednom objektu koštala čak 15 kuna!