Hrvatski svjetski kongres: Pravda je vraćena u ravnotežu!

bdenje
Hrvatski svjetski kongres s velikom radošću pozdravlja pravomoćnu presudu Haškog suda, kojom se oslobađaju hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač od prvostupanjske optužbe za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, odnosno odgovornosti za zločine počinjene nad srpskim civilima tijekom i nakon vojno-redarstvene operacija „Oluja".

Drugostupanjskom presudom u slučaju Gotovina-Markač Međunarodni kazneni tribunal potvrdio je da je Hrvatska vojska legitimno oslobodila veliki dio hrvatskog državnog teritorija, koji je bio okupiran od strane srpskog agresora i paravojnih četničkih postrojbi.

Hrvatski svjetski kongres i dalje će se nastaviti boriti za istinito i dostojanstveno prikazivanje novije hrvatske povijesti, posebice obrambenog Domovinskog rata za slobodu i neovisnost hrvatskog naroda. Žrtvu onih osoba koje su branile i oslobodile našu domovinu ne smijemo i nećemo zaboraviti. U tom smislu najavljujemo i naše buduće aktivnosti za ostvarivanje pravde za BiH-šestorku, priopćeno je iz HSK-a.

HDZ BiH pozdravlja oslobađajuću presudu generala Gotovine i Markača

Nakon što je Žalbeno vijeće Haaškog suda poništilo prvostupanjsku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, donijelo oslobađajuće presude i naložilo njihovo trenutno puštanje na slobodu, iz Hrvatske demokratske zajednice BiH pozdravili su takvu odluku Vijeća te izrazili uvjerenje da će se ovakva odluka pozitivno odraziti i na presudu Hrvatima iz BiH u slučaju "Prlić i ostali".

Po riječima glasnogovornika HDZ-a BiH Miše Relote, oslobađajuća presuda hrvatskim generalima je bila jedina moguća pravedna odluka, čime je srušena, kako je kazao "monstruozna konstrukcija o tzv. udruženom zločinačkom pothvatu, kojim se željelo kriminalizirati časni Domovinski rat i svakog hrvatskog vojnika". "Izražavamo zadovoljstvo takvom presudom kojom je srušena teza Tužiteljstva o udruženom zločinačkom poduhvatu te što su časni generalni i heroji na slobodi. Vjerujemo da će u predstojećem razdoblju ova presuda imati pozitivne implikacije i na proces koji se vodi protiv šestorice Hrvata iz BiH pred Haaškim sudom, a koji se također optužuju za tzv. udruživanje u zločinački pothvat", kazao je Relota u izjavi za Fenu. Relota je dodao kako su današnjom presudom takve monstruozne konstrukcije Haaškog tužiteljstva pale u vodu.

Naglasio je kako je svaka osoba koja je sudjelovala u časnom Domovinskom ratu, znala da su dvojica generalna apsolutno nevina i da nisu nikakvi ratni zločinci, već heroji. Zbog prethodnih iskustava s presudama Haaškog suda sa zebnjom je dočekana drugostupanjska presuda, kazao je Relota na upit je li ovakva presuda i bila očekivana.