Hrvatski pomorac koji je deset godina proveo u zatvoru u Urugvaju jutros je pušten na slobodu

pušten na slobodu nakon 10 godina, zatvor u Urugvaju

Pomorac Anastazije Martinčić iz Raklja nedaleko Pule prije deset godina je uhićen i stavljen u zatvor zbog navodne organizacije šverca 2175 kilograma kokaina iz južne Amerike u Europu.

"Deset su me godina držali u najzloglasnijem zatvoru u Urugvaju. Bio sam zlostavljan, maltretiran i doveden do granica iznemoglosti.

Godinama sam tvrdio da sam zatočen bez i jednog dokaza i sada, kad su shvatili da dokaza nema, jednostavno su me izbacili na cestu.

Sada sam trenutačno na jednoj farmi krava kod poznanika i moram se javiti konzulatu zbog dokumenata koji su mi, nakon proteka godina, istekli.

Zatražit ću povrat sve oduzete mi imovine i dokazat ću istarskoj i hrvatskoj javnosti da nisam kriminalac, što mnogima neće biti drago. Vidimo se uskoro u Puli", rekao je Martinčić.

Martinčić se inače prije dvije godine javio Indexu iz urugvajskog zatvora. Rekao je kako je nudio DORH-u imena hrvatskih dilera, no da su ga ignorirali.

"Nudio sam DORH-u svjedočenje o samom vrhu hrvatske organizacije krijumčara droge, ali njih to ne zanima.

Na moju prijavu nitko nije reagirao. Želim biti zaštićeni svjedok, suradnik, što god.

Godinama sam bio dio toga, znam sve i želim ispričati ono što bi hrvatske vlasti zaista moralo zanimati, samo neka me zaštite od progona, ja svoju kaznu ionako služim", rekao je u lipnju 2017. pomorac za Index.

Kazna mu je smanjena na 13 i pol godina, a nakon 10 godina je pušten.

Martinčićevo uhićenje, kad je američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) u studenom 2009. u Južnoj Americi zaplijenila 2,17 tona kokaina koje je naručio i platio poznati crnogorski narkobos Darko Šarić, označilo je početak velike operacije nazvane "Balkanski ratnik" koja je vođena u deset zemalja na trima kontinentima i rezultirala uhićenjima stotinjak osoba u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Italiji, povezanih s krijumčarenjem droge te nizom sličnih kaznenih djela.