Hrvatski i BiH biskupi uključuju se u raspravu o prebivalištu

Hrvatski i bosansko-hercegovački biskupi uključit će se u raspravu o Prijedlogu zakona o prebivalištu i boravištu, zbog čega je na zagrebačkom Kaptolu sazvana hitna konferencija za novinare.

Premda se u Crkvi, naime, ništa ne događa nabrzinu, novinari koji prate rad te institucije dobili su u ponedjeljak uvečer (!) obavijest elektronskom poštom da se odazovu na novinsku konferenciju u podne na Kaptolu. Ondje će zajedničku izjavu o spomenutom Prijedlogu zakona predstaviti predsjednici dvaju komisija Iustitia et pax - biskup sisački mons.

Vlado Košić u ime Hrvatske biskupske konferencije, a pomoćni biskup sarajevski mons. Pero Sudar u ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Zasad se može još samo nagađati o sadržaju zajedničke izjave, ali je pretpostavka da će ona zastupati prava Hrvata, katolika iz BiH. Odnosno, da će se suprotstaviti politici koja to pitanje želi riješiti preko noći zbog pritisaka iz Europske unije.

Podsjetimo, izjava hrvatske komisije Iustitia et pax o arbitražnom sudu i pitanju granice Hrvatske i Slovenije, koja se bila oprečna vladinim stavovima, snažno je odjeknula u javnosti i izazvala velike polemike i rasprave.

vecernji list