Hrvatski bumerang

Objavljivao na Radio Sljemenu svakoga tjedna. Tekstovi su mu pretočeni u nekoliko knjiga. U svojoj knjizi "Ja ti vjerujem", u tekstu pisanom 14. listoapda 1997. pod nazivom "Trgovati čovjekom" (stranica 139.), stoji i ovaj odlomak:...

"Struktura uvijek radije trguje ljudima, nego li mijenja sebe. Jedno je neizvjesno: kad se jednom poklekne u spomenutoj kušnji, onda se otvaraju nove moralne provalije. Time se daje hrana onima kojima odgovara da se začne sumnja, poljulja povjerenje i na koncu razbije zajednica. Tada se pokaže u svoj svojoj težini da stradanje pravednika za strukturu koja ga je nemoralno žrtvovala nije bilo na spas nego na propast te strukture... Pokazalo se da predaja i Isusa u ruke rimskih gospodara nije uspjela spasiti niti religioznu, niti društvenu strukturu. Mislili su da će krv pravednika iz Nazareta utažiti rimsku žeđ za apsolutnom vlašću nad narodom. Da bi je sačuvali makar u karikaturalnom obliku i opsegu, bili su kadri izručiti pravednika. Vratilo im se kao bumerang. Može li se to nama dogoditi?"

Ovaj članak, jedini njegov članak od stotine, nisu objavili na Radio Sljemenu. Bio je politički nepodoban, a govorio je istinu. Fra Anti su se ispričali kasnije.

Trgovci braniteljima

Kako je istinit i danas, dok trgovci ljudima hvataju vukovarske branitelje. Tko je sljedeći, pitaju se mnogi! Oni ne odustaju, a mi slijepci. Nemoguće je povjerovati. Međutim, trgovina ljudima u Hrvatskoj traje već dugo. Još devedesetih je počela, a onda se nastavljala. "Dragovoljni odlasci" u Haag da dokažu istinu onima koji su majstori laži. Apsurd! I još ne vide. Krug zla se nastavio vrtiti. Svi su se u Hrvatskoj uplašili neke teze o ljudskim pravima i odrpanaca u svjetskim odijelima koje samo slijepi Hrvati ne vide odakle dolaze. I čudno, zaista čudno da hrvatski genijalci političke profesije nisu ništa naučili od Trumbića, Nobila, Meštrovića, Mačeka, Tripala i drugih koji su svojim naivnim i često neinteligentnim stavovima odvlačili narod tamo gdje nije smio biti uvučen. U međuvremenu, branitelji se nastavljaju ubijati! Branitelje sada izručuju onima koji su ih već jednom uništavali! A narod šuti! Šuti i šuti! Što mu je? Gdje mu je ljubav, eros, inspiracija? Zašto sve prihvaća mlako, bez povika, pobune, dostojanstva?! Što mu se dogodilo? Ili mu nedostaje vođa koji će pokrenuti sve dobro u njemu?

O tempora, o mores. Hrvati, čini mi se, stalno moraju protivno zdravoj pameti: "Adversus solem ne loquitor!"

fra Jozo Grbeš, Chicago

Preuzeto: velecasnisudac.com