Hrvatska traga još za 1.892 nestale osobe

Hrvatska traga još za 1.892 nestale osobe

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je iz Vinkovaca, gdje se obilježava Međunarodni dan nestalih osoba, kako je za Hrvatsku pronalazak nestalih u Domovinskom ratu prvorazredno humanitarno pitanje te ponovio kako u tome izostaje suradnja Srbije.

Hrvatska traga za još 1.892 nestale osobe, njihov je pronalazak za Hrvatsku prvorazredno humanitarno pitanje, rekao je ministar u Vinkovcima, gdje je, polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju, pod sloganom „Gdje su naši najmiliji, pomozite nam da ih pronađemo“, počelo obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba.

"Vlada čini iznimne napore kako bi riješili sudbinu nestalih osoba u Domovinskom ratu (…)", rekao je Medved, podsjetivši kako je nedavno donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji jasno precizira nadležnosti i stvara pretpostavke za kvalitetan i koordiniran rad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je, kaže, jasno odredio nadležnost Hrvatske u traganju za nestalima bez obzira na narodnost, propisao kazne za osobe koje imaju informaciju o nestalima, a ne daju je, financijsku potporu za osobe koje daju točnu informaciju. Uz to, na rješavanju sudbina nestalih radi vrlo stručno osoblje koristeći se najsuvremenijim tehnikama i alatima, s udrugama i mjerodavnim tijelima se gotovo svakodnevno komunicira.

Izostaje suradnja Srbije

Ministar ističe kako, međutim, izostaje suradnja Srbije, odnosno njenih službi, u dostavljanju dokumenata i informacija o tome gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih, o razlozima nije želio kalkulirati.

"Znamo da službena tijela u Hrvatskoj posjeduju i zapisnike i dokumente koji pokazuju gdje su tijela koja su nakon ubojstava premještana iz primarnih u sekundarne grobnice i zato koristimo svaku prigodu pozvati Srbiju na puni doprinos, na dostavu takvih dokumenata kako bismo pronašli nestale“, rekao je Medved, opetujući apel onima koji posjeduju informacije o nestalima da ih dostave njegovu Ministarstvu ili drugim nadležnim tijelima.

„Mi smo uvijek spremni na suradnju, Hrvatska intenzivno radi na pronalaženju nestalih, u protekle tri godine na području Hrvatske identificirali smo 108 nestalih, a probna iskapanja se rade svakodnevno“, dodao je ministar. 

Upitan treba li od Europske unije tražiti dodatni pritisak na Srbiju kako bi se pronašli nestali u Hrvatskoj, ali i u BiH i na Kosovu, Medved je rekao kako je premijer Andrej Plenković ovih dana na sastanku s udrugama rekao da će „…na svim razinama Unije, diplomatskih odnosa, poduzeti sve kako bi se izvršio dodatni pritisak, odnosno potaknulo Srbiju na dostavu informacija i dokumenata o nestalima“.

Pozvao je na odmjerenost i odgovornost, ocijenivši da je u javnom prostoru, posebno posljednjih dana, bilo neprimjerenih istupa, poručio je kako se treba suzdržati od politiziranja, radikalizacije i stvaranja klime netrpeljivosti.

"Upućujem poziv svima, gradimo zajedno tolerantno društvo  u kojem su cijeni rad, društvo međusobnog uvažavanja i poštivanja, društvo temeljeno na zaštiti slabijih, društvo koje neće biti zatrovano neprimjernim sadržajem jer ono što smo čuli u proteklih nekoliko dana ni u kojem slučaju nije prihvatljivo (…)“, naglasio je Medved. 

I predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir je istaknula da izostaje suradnja sa Srbijom.

„Na nama je stalno apelirati, pa i na današnji dan, moliti ljude da olakšaju teret obiteljima nestalih, ali i sebi jer sigurno nije lako nositi na savjesti činjenicu da netko zna, a ne želi reći sudbinu nestalih“, rekla je Alvir.

Međunarodni dan nestalih osoba u Hrvatskoj se organizirano obilježava već niz godina, ovogodišnji su mu organizatori Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, visoka pokroviteljica predsjednice Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja.