Hrvatska spašava Aluminij u Mostaru: Neće biti gašenja proizvodnje

. Obećali su da će republika Hrvatska kao suvlasnik, zaštititi svoje interese u Aluminiju Mostar, te da neće dopustiti da hrvatska aluminijska industrija ostane bez sirovine.

Uprava TLM-TVP intenzivno surađuje s Vladom RH, poglavito ministrima Linićem i Vrdoljakom na rješavanju problema nastalih nakon najave da će Aluminij Mostar prekinuti s proizvodnjom, doznajemo u valjaonici TLM-a.

- U razgovorima i sastancima proteklih dana, naišli smo na puno razumijevanje i čvrstu potporu u nastojanjima da nesmetano nastavimo proizvodnju i modernizaciju poduzeća. Ministri su obećali da će Hrvatska, kao suvlasnik zaštititi svoje interese u Aluminiju Mostar, te da neće dopustiti da hrvatska aluminijska industrija ostane bez sirovine - kaže glasnogovornik TVP-a Krste Radak, ističući uvjerenje da će kroz inicijativu i posredovanje Vlade RH doći do pomaka u radu mostarske tvrtke i sveobuhvatnog rješenja trenutnih poteškoća.

- Proizvodnja u TLM-u teče normalno i u skladu s poslovnim planovima - također dodaje Radak.

Podsjetimo, Aluminij Mostar, zbog niske cijene aluminija na tržištu, ne ispunjava svoje obveze prema HEP-u, koji je prije tri godine jednostrano raskinuo ugovor u kojem je mostarski aluminijaš imao povlaštenu cijenu struje, te uveo novi ugovor u kojem je cijenu drastično podignuo. Mostarski Aluminij stoga je došao do ruba opstanka i odlučio obustaviti proizvodnju, nakon čega su se sindikalisti digli na noge, a tek potom reagirala Vlada RH, inače vlasnik 12 posto udjela u Aluminiju, te dakako, vlasnik HEP-a.

sibenik.in