Hrvatska skuplja od Španjolske, Turske, Grčke

Istraživanje je provedeno u 50 popularnih turističkih lokacija u 10 europskih zemalja, u kojima Nijemci najčešće ljetuju. Meta usporedbe bile su cijene 34 proizvoda koje prosječna njemačka četveročlana obitelj koristi tijekom ljetovanja.

U obzir se uzimalo štošta: od cijena ležaljki, sunčanih naočala i krema za sunčanje, preko kave, mineralne vode i piva, pa do skupoće baterija, parkiranja i surfanja internetom. Rezultati su iznenađujući budući da pokazuju da je Hrvatska po skupoći ispred svojih glavnih mediteranskih konkurenata - Španjolske i Grčke, kao i Turske te Bugarske.

Tako je prosječnoj njemačkoj obitelji za kupnju 34 proizvoda i usluge iz potrošačke košarice u Hrvatskoj potrebno 164 eura, dok im za istu robu i usluge u Španjolskoj treba 159 eura, u Grčkoj 150 eura, a u Turskoj 147 eura.

Turisti najjeftinije prolaze u Bugarskoj, najsiromašnijoj članici EU, u kojoj ih ista košarica stoji samo 122 eura. Skuplje nego u Hrvatskoj prosječna će njemačka obitelj ljetovati u vlastitoj zemlji, gdje joj je za 34 osnovna proizvoda i uslugea potrebno 185 eura. Još skuplji odmor nude im Nizozemska, Francuska i Italija, a najskuplji Danska.

hina