Hrvatska škola u kojoj profesori i učenici rade sjajne stvari

U posljednjih godinu dana zaradila je 40.000 kuna, a sve je uloženo u opremanje učionica i nove udžbenike. Pametni srednjoškolci pod mentorstvom profesora i ravnatelja smišljaju i nove projekte za zaradu.
Šibenski učenici dio predavanja imaju na krovu, gdje uče kako se dobiva električna energija od sunčeve. Radi se o 96 panela koje su postavili učenici i profesori. Dosad su proizveli oko 11.000 kilovatsati energije i sve su unovčili. "Negdje oko 40.000 kuna će biti ove godine, očekujemo da će se ova elektrana isplatiti za pet godina. Sav novac ulažemo u školu", kazao je za dnevnik.hr Josip Belamarić, ravnatelj tehničke škole u Šibeniku.
Besplatni udžbenici i klima u učionicama

Od dobivenog novca klimatizirali su učionice i osigurali besplatne udžbenike za dva razreda. U solarnu elektranu snage 10 kilovatsati uložili su oko 220.000 kuna. No, tu ne žele stati, nego smišljaju novi projekt i to proizvodnju biodizela za vlastite potrebe.

Iduće godine će na krov staviti i vjetrenjaču. "Ona će biti snage oko 14 kilovatsati i napravit ćemo energetski neovisnu učionicu. Znači, sva će struja od vjetra davati svu potrebnu energiju toj učionici za rasvjetu, za rad kompjutora", objasnio je ravnatelj Belamarić.