Hrvatska se odrekla milijunskih ulaganja, proizvodnja se seli u Srbiju?

konoplja, predstavnik skupine investitora, ulje od sjemenki konoplje, osigurati siguran otkup, strana ulaganja
Doznali su, naime, da se u Hrvatskoj konoplja može uzgajati samo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane. Njihova je namjera bila, rekli su, kroz suradnju s hrvatskim poljoprivrednicima, razvijati proizvodnju ulja i drugih prehrambenih pripravaka od konoplje koji se mogu koristi kao pomoć pri liječenju nekih bolesti. Kako bi iskoristili puni gospodarski potencijal ove biljke, željeli su proizvoditi i ulje od sjemenki konoplje, a radili bi i kreme za njegu kože. Upotrijebili bi i stabljiku za niz neprehrambenih proizvoda kad bi to bilo legalno. Došli su razgovarati o početnom ulaganju na najmanje 200 hektara zemlje, osigurati siguran otkup i najmanje dvadeset ljudi trajno ili povremeno zaposliti u pogonu za preradu konoplje.

- Neshvatljivo mi je zbog čega Ministarstvo poljoprivrede još nije izbrisalo prvi paragraf 2. članka Pravilnika o uzgoju konoplje koji definira da se konoplja može uzgajati samo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane. Toga nigdje u Europi nema i nejasno je zašto Hrvatska sama sebe ograničava kad to od nje nitko ne traži. U mojoj zemlji bi ministar zdravlja i ministar poljoprivrede uklonili takvu rečenicu iz pravilnika telefonski - rekao je predstavnik skupine investitora Jan Lund Larsen.

Izmijene li hrvatski zakonodavci ovaj pravilnik, prva ulaganja trebala bi biti u okolici Požege gdje je za sjetvu već spremno dvadesetak poljoprivrednika.

Danci su spremni investirati i u gradnju znanstveno-istraživačkog centra u koji bi došli priznati svjetski stručnjaci kako bi istraživali daljnje mogućnosti upotrebe industrijske konoplje u medicinske i industrijske svrhe.

glas-slavonije.hr