Hrvatska se nije korektno ponijela prema BiH , premijer Milanović ponaša se neodgovorno

... je u razgovoru za agenciju Anadolija da se Hrvatska, koja večeras ulazi u Europsku uniju, ne ponaša korektno prema svojim prvim susjedima Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Gjenero je istaknuo kako se boji da hrvatsko članstvo u EU s aspekta regije ne počinje dobro, te da ga te stvari "strašno brinu".

"Neodgovorno ponašanje Hrvatske je bilo evidentno prema susjedima i dok je bila država pristupnica. Hrvatska se nije na adekvatan način posvetila pregovorima koji su bili mogući sa zemljama članicama, gdje bi se, zapravo, s jedne strane, pregovaralo o hrvatskom statusu na tržištima CEFTA-e, a, s druge strane, maksimalno omekšao režim na granicama. Za razliku od Hrvatske koja se u ovom razdoblju nije bavila susjedima, Slovenija je prije pristupanja EU, ma koliko je i Slovenija bila nekorektna prema Hrvatskoj, ratificirala Sporazum o prekograničnoj suradnji koji je Hrvatskoj u razdoblju od slovenskog pristupanja EU, a posebno slovenskog pristupanja Schengenskom sporazumu, pa do danas, omogućio relativno lagodan život na granici, to jest relativno mekanu granicu", govori Gjenero za AA.

Hrvatska to, pojasnio je, nažalost nije napravila ni kada je u pitanju Srbija, niti kada je u pitanju BiH.

"Ili barem to nije napravila u dovoljnoj mjeri. Očekivao sam da će se požuriti s usvajanjem novih ugovora o prekograničnoj suradnji koji bi onda obvezivali sve članice EU. Na taj način je Hrvatska mogla pomoći pogotovo BiH i Srbiji. Umjesto toga da se očuva režim prelaska granice s osobnim iskaznicama za državljane BiH i da se uspostavi eventualno takav režim za državljane Hrvatske, mi smo dobili sustav u kojem je moguć prelaz granica bez viza, s biometrijskim putovnicama. No, politička klasa ne razumije taj problem za građane BiH i Srbije. Nečuvena je izjava predsjednika Vlade Zorana Milanovića na sjednici Vlade Hrvatske. Naime, kada je ministrica Vesna Pusić tražila da se radi na tome da se, ipak, očuva prelazak granice s osobnim iskaznicama, ovaj je hladno izjavio: "Pa, što oni traže, jednostavnije je prelaziti granicu s putovnicama?!", istaknuo je Gjenero.

Gjenero dodaje kako Milanović ne razumije koliko koštaju putovnice, da ih svi nemaju ili ne mogu lako nabaviti i platiti, te da će se na granicama tako stvoriti veliki problemi.

"Vrlo je teško voditi politiku korektnog odnosa prema susjedima i voditi računa o interesima građana druge države kad u zemlji imate klasu koja živi izdvojeno od pozicije građana i ne razumije dnevne probleme niti svojih građana, a pogotovo ne građana drugih država koje su u socijalnoj i ekonomskoj situaciji goroj od one i u Hrvatskoj", naglasio je.

Neodgovorni Milanović

Hrvatska, rekao je Gjenero, ima nesreću jer ima vrlo neodgovornog predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

"Neodgovorno je prema temeljnim načelima vladavine prava i da se misli da je moguće naknadno izigrati obaveze koje je Hrvatska preuzela u pristupnom periodu. Hrvatskoj je, naime, poslana jasna poruka da, ako će se dalje ponašati tako, da će se naći pod europskim sankcijama, u izolaciji i biti ozbiljno kažnjena. Najgore što je Hrvatska mogla napraviti susjedstvu jest da se na početku svojeg članstva u EU, koji dan pred članstvo, a nakon što je njezin pristupni ugovor ratificiran u svim zemljama članicama, počne ponašati tako neodgovorno", podvukao je.

No, prema njegovim ocjenama, Hrvatska nikako neće blokirati europski put Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH.

"Ne bojim se da će hrvatska politika i u ijednoj situaciji blokirati napredovanje ovih država prema članstvu u EU. Ne bojim se da će se pojaviti bilo kakva ideja da s bilateralni problemi rješavanju uvjetovanjem napretka neke zemlje u EU, kao što je Slovenija činila Hrvatskoj. To je s pozicije EU neprihvatljivo i neproduktivno, i tu lekciju je Hrvatska naučila. Jer Slovenija tako nije riješila nijedan svoj problem", zaključio je Gjenero.

AA