Hrvatska se našla pri vrhu još jedne neslavne liste

zene

Za prvom bocom alkohola maloljetnici posežu sve češće i sve ranije, a u posljednjih godinu dana čak je 85 posto učenika barem jednom pilo alkohol, do kojeg, unatoč zakonskim zabranama, dolaze bez većih problema. Konzumiranje alkohola za djecu i mlade može biti pogubno, piše Danas.hr.

"Nikad dosta"

Alkohol oštećuje mozak, živčani sustav i srce. A loše pamćenje i slaba koncentracija samo su neke od posljedica koja bi mogli osjećati do kraja života.
Šesnaestogodišnjakinjama koje je na ulici zaustavila novinarka HRT-a alkohol nije stran.
"Nikad dosta", komentirala je jedna.
"Tri puta kažem neću, napijem se i rigam svuda", dodaje .
"Zabrinjava činjenica da raste trend sve mlađe djece koju zaprimamo u bolnicu u alkoholiziranom stanju. Danas nije neobično primiti dijete od 13- 14 godina s tri promila alkohola u krvi", kaže prim. dr.sc. Orjena Žaja, s Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice.

Doktor Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti na Klinici za psihijatriju Vrapče, otkrio je koliko se mladih u Hrvatskoj liječi, koja je najniža dob u tretmanu odvikavanja te koliko je društvo odgovorno za alkoholizam mladih.

Zašto mladi toliko piju?

"Dvije su stvari - pozitivna identifikacija s članovima obitelji i s društvom. Djeca, curice i dečki, kad vide da roditelji piju zato što nešto slave ili zato što su se posvađali, tako otklanjaju problem, pa tako i djeca nauče. Mali žele biti veliki, to je jedna razina. Druga je protest. Pubertet uvijek ide s tim da se mora napraviti protest, suprostaviti se u obitelji i u društvu, suprotsaviti se ocu i majci", objašnjava dr Bagarić.

Svaki vikend ružne scene

Kako su bolnica za odrasle, liječnik kaže da kod njih dolaze uglavnom stariji srednjoškolci i studenti. I u tim godinama, objašnjava, alkohol je višestruko toksičniji nego kod odrasle osobe. Kaže da ne prođe niti jedan vikend a da u bolnicu ne dovedu takve mlade osobe pod utjecajem alkohola. Iako se takva stanja ponekad pokazuju kao smiješna, dr. Bagarić upozorava da to jako opasne situacije.