Hrvatska: Prosvjed sindikata obrazovanja: Na Jelačićevu trgu više od 20.000 prosvjednika

prosvjed, Hrvatska, obrazovanje

Na Trgu bana Jelačića okupilo se više od 20.000 prosvjetnih radnika i drugih građana, gdje je podneva počeo prosvjed pod geslom "Hrvatska mora bolje" sa zahtjevom da se zaposlenima u obrazovanju povećaju koeficijenti složenosti poslova za 6,11 posto.

Uz bubnjeve, trube i zviždaljke, prosvjednici su "naoružani" i brojnim transparentima: "Igre moći neće moći!", "Ne odustajemo. Srušit ćemo i Vladu (Kalembera)", "Vlada nedovoljan (1), učitelj odličan (5)", "Vi nama prihode, mi vama ishode", "Kad ti Vlada pokaže jezik, ti joj pokaži zube", "Sveta Kata štrajk na vrata", "All we want for x-mas is 6,11", "Ovo nije štrajk, ovo je reforma", "Štrajk za život", "Reforma smo mi", "Tko tebe osnovicom, ti njega koeficijentom"...

Na prosvjed su članovi sindikata iz cijele Hrvatske došli autobusima, koji su zagušili promet u središtu Zagreba. Zagrebački električni tramvaj obavijestio je da se zbog sindikalnog prosvjeda od 10 sati i 30 minuta obustavlja tramvajski promet središtem grada, a njegovo ponovno uspostavljanje očekuje se oko 13,30 sati.

Sindikati traže rješavanje problema zaostajanja plaća u obrazovanju

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Štrajkaju tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe.

Vlada im je ponudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti analizirani koeficijenti zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.

Ako se do kraja lipnja ne dovrši uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama, Vlada je ponudila da zaposleni u sustavu obrazovanja dobiju i dodatak na plaću od 2 posto.

Sindikati su takvu ponudu odbili, poručivši kako povećanje osnovice svima u javnim državnim službama ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.

U petak su predstavnici Vlade i sindikata održali još jedan sastanak nakon čega je čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio kako se približavaju rješavanju problema, no nije govorio o pojedinostima.

Plenković očekuje da će danas biti postignut dogovor

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je Vlada čula poruku sindikata obrazovanja te očekuje da će tijekom dana s njima biti postignut dogovor.

"Mislim da imamo rješenje, ono ide za ciljem da nam djeca idu u školi, da nastavnici budu zadovoljni i da ova priča završi na način da svi možemo kazati da smo unaprijedili sustav”, rekao je Plenković i poručio kako očekuje da će se to rješenje naći danas.

Nastavak pregovora bit će u 16 sati u Banskim dvorima, potvrđeno je iz Vlade.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je da će, ako se danas postigne dogovor, sindikati u iduća dva dana o tome provesti referendum među članstvom. Potvrde li članovi dogovor, štrajk bi bio prekinut i od četvrtka bi se obnovila nastava u školama.