Hrvatska od BiH traži 26 zatvorskih kazni

SARAJEVO - Hrvatsko pravosuđe je do 15. kolovoza tijelima vlasti Bosne i Hercegovine uputilo dvadeset i šest zahtjeva za preuzimanje provedbe zatvorskih kazni koje su pravomoćno izrekli sudovi u Hrvatskoj no među njima nema predmeta Branimira Glavaša, potvrđeno je u ponedjeljak Hini u Ministarstvu pravosuđa BiH.

U izjavi pomoćnika ministra pravosuđa BiH Nikole Sladoja ističe se kako su svi primljeni zahtjevi iz Hrvatske proslijeđeni nadležnim sudovima u BiH koji trebaju potvrditi postojeće presude i donijeti odluku o upućivanju osuđenika na izdržavanje kazne.

Među predmetima koje je zaprimilo bosanskohercegovačko pravosuđe je i onaj koji se odnosi na liječnika Ognjena Šimića, pravomoćno osuđenog zbog primanja mita pred Županijskim sudom u Rijeci.

O njegovu slučaju treba se očitovati županijski sud u Sarajevu s obzirom da Šimić od trenutka kada je pobjegao iz Hrvatske boravi u glavnom gradu BiH.
Pravomoćna presuda Vrhovnog suda Hrvatske je Branimir Glavaš osuđen zbog ratnih zločina u Osijeku još nije dostavljena bosanskohercegovačkome ministarstvu pravosuđa.

Bosna i Hercegovina u Republiku Hrvatsku do sada je uputila dvadeset i devet zamolnica za preuzimanje izvršenja kazni zatvora izrečenih pred sudovima u BiH.

Prema informacijama kojima raspolaže ministarstvo pravosuđa BiH u Republici Hrvatskoj trenutačno se nalazi 110 osoba pravomoćno osuđenih u BiH.
Za još 57 osoba se vjeruje da se nalaze na području bivših jugoslavenskih republika, što uključuje mogućnost da se neka od tih osoba nalaze i na teritoriju Republike Hrvatske, potvrdilo je Hini bosanskohercegovačko ministarstvo pravosuđa.

izvor: bitno.ba