Hrvatska ne želi da građani BiH vade vize kako bi ušli na njezin teritorij, odlučuje EU

...postane članica Europske unije. Iako je prošli tjedan iz Vlade Hrvatske najavljena mogućnost uvođenja viza za državljane BiH koji posjeduju običnu, a ne najnoviju biometrijsku bh. putovnicu, ni ova odluka nije konačna i službena, jer hrvatske vlasti, kako su objasnili u Ministarstvu vanjskih poslova, žele do kraja održati dobrosusjedske odnose s BiH, piše Večernji list.

Odluka hoće li vlasnici tzv. običnih bh. putovnica, bez viza od 1. srpnja moći ulaziti u Hrvatsku, a time i na prostor EU-a ne ovisi o službenom Zagrebu, već o odluci 27 članica EU-a. Prema objašnjenju koje je za javnost stiglo od Joška Klisovića, zamjenika ministrice vanjskih poslova, Hrvatska je predložila irskom Predsjedništvu da se državljanima BiH omogući prelazak granice samo s osobnom iskaznicom i nakon ulaska Hrvatske u EU". No, za takvu mogućnost potrebna je jednoglasna odluka država članica EU-a. Znači da bi se u idućih nekoliko dana trebala riješiti zabuna, kako će se za manje od dva mjeseca ulaziti u susjednu Hrvatsku.

Iz Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH objašnjeno je kako svaki građanin BiH koji posjeduje biometrijsku putovnicu može slobodno, bez viza, putovati u zemlje Europske unije i one koje su ušle u Schengen zonu. Medijski napisi o uvođenju viza za RH očito su utjecali na građen bh. da povećaju potražnju biometrijskih putovnica. Prema jučer dobiven podatcima iz Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka, samo jučer do 14 sati oni su otiskali 2703 takvih putovnica.

Kako piše Večernjak, broj otiskanih putovnica kontinuirano se povećavao proteklih šest mjeseci ističu u Agenciji, s tim da je, kaže glasnogovornica Amila Opardija, najveća potražnja u razdoblju od svibnja od kolovoza mjeseca. Biometrijske putovnice, vozačke dozvole, osobne iskaznice po cijeni od 40 do 45 KM izdaju županijski ili entitetski MUP-ovi.