Hrvatska: Na DIP-ove stranice jurišalo 300 tisuća korisnika

hakeri
U 20 sati, kad su krenuli rezultati, istodobno se pokušalo priključiti (konektirati) 282 tisuće korisnika, koji su učitali gotovo 600 tisuća stranica, odgovorili su Hini iz DIP-a.

U 19 sati, kad su se u Hrvatskoj zatvorila birališta, a DIP još nije imao rezulate, na njegove se stranice pokušalo istodobno priključiti 114 tisuća korisnika, a vrhunac je dosegnut u 20 sati kad su krenuli podaci o izbornim rezultatima.

Broj konekcija nakon toga je počeo padati, no ne bitno, oko 21 sat još uvijek ih se bilježi 246 tisuća, a u 22 sata gotovo 255 tisuća.

Maksimalnih 280 tisuća istovremenih korisnika daleko je najveća zabilježena brojka na nekima od dosadašnjih izbora. U prvom krugu predsjedničkih izbora, 28. prosinca, taj je broj bio oko 120 tisuća, u drugom krugu lanjskih lokalnih izbora, oko 35 tisuća, na referendumu o braku 11 tisuća, a na euro izborima sedam i pol tisuća.

Nedjeljni predsjednički izbori prednjače i po broju od 386 tisuća korisnika.
Kad se zbroji broj korisnika u oba kruga lanjskih lokalnih izbora, referendumu o braku i euro izborima, nedjeljna je brojka, još uvijek, za 40-ak tisuća veća.

Razlika između maksimalnog broja istovremenih konekcija i ukupnog broja različitih korisnika znatno je manja u drugom krugu predsjedničkih izbora što upućuje na povećani interes i učestali pristup istih korisnika sustavu, napominju iz DIP-a.

Zanimljivi su i podaci o broju učitanih stranica, kreću se od 234 tisuće na svibanjskim euro izborima do čak 2,4 milijuna na nedjeljnim izborima.

Količina u nedjelju prenesenih podataka je gotovo pola 500 gigabajta.

U nedjelju do 20 sati i početka objave rezultata, DIP-ovim se stranicama moglo pistupiti bez teškoća i koristiti sve servise. No, 15-ak minuta nakon 20 sati, kad se povećao broj upita prema internetskim stranicama, pristup se otežao, a povremeno nije bio ni moguć. Ipak, stvar se normalizirala oko 22 sata, kada je pomalo popustio interes za izborni rezultat.

Unatoč teškoćama u pristupu, u nedjelju, 11. siječnja, ostvaren je pristup najvećeg broja korisnika i najveći broj učitavanja stranica s prenesenom najvećom količinom podataka, poručuju iz DIP-a.

Hina