Hrvatska mora zabraniti Kumrovec i ukinuti Trg maršala Tita u Zagrebu

Tito, Bruno Bušić, Tito, josip broz tito, mig 15, Željko Komšić, Tito, Tito, memoari, Tito, žene, josip broz tito, tajne, špijun, Tito, komunizam, zabrana, Tito, Ubojstvo u Titovo ime, Zagreb
Europsko vijeće za toleranciju i pomirbu službeno je pokrenulo inicijativu da se u svim zemljama Europske unije najstrože zabrani propagiranje totalitarnih ideja i njihovih simbola, s naglaskom na komunizam, te da taj čin bude kazneno djelo

Dobije li njihov prijedlog zeleno svjetlo u Europarlamentu te usvoji li ga potom i svih 28 država članica, javno isticanje Titove slike ili zvijezde petokrake ne samo da bi bilo tretirano jednako kao mahanje svastikom ili negiranje holokausta nego bi Ivo Goldstein zbog portreta pokojnog maršala na kaminu Hrvatskog veleposlanstva u Parizu bio smatran počiniteljem teškog kaznenog djela.

Bit će zabranjen i Tito i petokraka

Za politologa dr. Anđelka Milardović prijedlog Vijeća za toleranciju i pomirbu treba ići prema Deklaraciji o odricanju od svih totalitarnih pokreta:

- Bilo bi sasvim normalno da danas svaka članica Europske unije, pa i Hrvatska, donese službenu deklaraciju o odricanju od svih totalitarnih pokreta koji su u prošlosti masovno kršili ljudska prava i čiji nas repovi i danas često mlate.

Milardović nije zagovornik ideje da se simboli totalitarizma sami po sebi tretiraju jako opasnima, jer jako opasni mogu biti samo ljudi koji stoje iza njih.

Povjesničar dr. Tvrtko Jakovina kaže da komunistička zvijezda i nacistički kukasti križ ne mogu biti u istoj ravni:

- Stavljanje komunizma i njegovih simbola izvan zakona nije pametna inicijativa. Ti europski inicijatori kao da ništa nisu naučili, primjerice, iz sličnih iskustava Carske Rusije ili dinastije Karađorđevića i Šestojanuarske diktature - tvrdi Jakovina. On smatra da se komunistička zvijezda i nacistički kukasti križ ne mogu stavljati u istu ravan jer nisu niti jednako osuđeni u europskom povijesnom kontekstu."

Umjesto represije prema simbolima komunizma, Jakovina smatra da se protiv totalitarizma puno efikasnije bori otvaranjem povijesnih arhiva iz razdoblja komunizma koji su u Hrvatskoj još uvijek čvrsto zaključani.

Najveći broj Hrvata silno će se obradovati tom prijedlogu, a trenutni odnos snaga u Europarlamentu jamči njegovo usvajanje. Osim pučana prijedlog su podržali liberali i neki članovi ljevice.

Dakle, po sili zakona Europskog parlamenta Zagreb će morati ukinuti ime Trg maršala Tita, a Kumrovec, kao tradicionalno mjesto okupljanja Titovih sljedbenika, ne bi smio biti okićen zastavama i drugim simbolima komunizma.

Brojni Hrvati će reći „hvala Bogu nešto dobro i od Europske unije". Krajnje je vrijeme da se najljepši trg, ne samo u Zagrebu, nego najljepši trg na svijetu, prestane nositi ime jednog od najvećih zločinaca na svijetu.

D. Lukić Maxportal