Hrvatska konačno dobija Vladu

Božo Petrov, Andrej Plenković, Vlada RH, Božo Petrov, HVO
Plenković je danas ponovio da je oko funkcije šefa Sabora nađeno takozvano europsko rješenje - prve dvije godine mandata predsjednik će biti Božo Petrov, a druge dvije godine predstavnik HDZ-a

- Riječ je o dogovoru, kompromisu kao i uvijek. No on jasno izražava volju birača i potvrđuje naše svjetonazorske bliskosti, rekao je Plenković i dodao;

- Imali smo alternative ali prioritet je bio dogovor s Mostom. To je još jedan dokaz vjerodostojnosti. Posebno mi je važna i potpora manjinskih zastupnika. Mislim da ovakav aranžman može biti jamstvo stabilnosti parlamentarne većine i Vlade, kazao je Plenković.

Dogovor je na sličan način okarakterizirao i Petrov.

- To je svojevrsni kompromis u kojem je svima jednako dobro ili jednako loše. Vezano za način na koji su vođeni pregovori, možemo vjerovati da će ovo biti jedna stabilna vlada, koja doista želi da se dogovore promjene. Čestitam HDZ-u i gospodinu Plenkoviću što su prepoznali sedam jamstava koje smo tražili. To je jedan mali pomak, ali pokazuje smjer u kojem će ići ova vlada. Vjerujem da će se sprovesti dogovoreno, kaže Petrov.

Plenković je, pak, najavio kako će Most uz funkciju šefa Sabora imati i četiri ministarstva - MUP, pravosuđe, zaštitu okoliša i upravu. Ministar uprave ujedno će biti i Mostov potpredsjednik Sabora.

Petrov je pojasnio zašto je inzistirao na funkciji šefa Sabora.

- Bitno da sve tri funkcije u državi ne pripadaju jednoj stranci. A htjeli smo da to bude član Mosta jer želimo biti sigurni u procese, kako smo dogovorili na početku. To su dva najvažnija razloga, kazao je.

Hina