Hrvatska ima povijesnu ulogu u daljnjem europskom proširenju koje se treba nastaviti

BIH, Hrvatska zemlja, Paneuropska unija
...jer je Hrvatska prošla težak put prema Europskoj Uniji i ima znanja i iskustva koja može prenijeti zemljama susjedstva, jedan je od zaključaka danas održanog okruglog stola „Politika proširenja i susjedstva Europske Unije" koji je povodom 25 godina od svog osnivanja organizirala Hrvatska paneuropska unija u suradnji sa Zakladnom Hanns Seidel, a uz pokroviteljstvo hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova dr. Mire Kovača.

„Proširenje u Europskoj Uniji nije više popularna tema i ima onih koji ovu ideju više ne zagovaraju. Nažalost postoji kriza povjerenja u europsku perspektivu, ali i u velike europske stranke, a sve se to odražava na politiku proširenja", kazao je jedan od govornika na ovom skupu član Europskog parlamenta Andrej Plenković. „Hrvatska ima neka otvorena pitanja s pojedinim zemljama susjedstva i nadam se da ćemo ih riješiti. Nama nije cilj blokada bilo koje zemlje, jer znamo koliko je Hrvatska bila blokirana na svom europskom putu", dodao je Plenković posebno se osvrnuvši na Bosnu i Hercegovinu kojoj jedino europska perspektiva, kako kaže, može donijeti jedinstvo i stabilnost posebno u današnje vrijeme kada se čuju ideje separatizma iz Republike Srpske.

Predsjednik Njemačke paneuropske unije i bivši zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt ustvrdio je da niti jedna država nije imala toliko prepreka u pristupnim pregovorima kao Hrvatska i zato je veliki uspjeh što je Hrvatska postala članicom EU-a 2013., a u tim procesima veliku je ulogu odigrala i Hrvatska paneuropska unija. „Europska Unija nije zakazala, europski projekt nije zakazao. Zakazale su zemlje članice. Zbog problema u pojedinim zemljama okrivljava se Europska unija. Zato danas Paneuropska unija ima dva velika zadatka: rad na stabilnosti i proširenju Europske unije. No, pored ovoga Paneuropa ima obvezu graditi mostove prema islamskom svijetu", kaza je između ostaloga Posselt.

Novinar i publicist i dugogodišnji asistent nadvojvode Otta von Habsburga Stephan Baire istaknuo je ulogu dugogodišnjeg predsjednika Međunarodne paneuropske unije Habsburga u politici proširenja. „Nikako ne smijemo ovu temu razvodniti već joj dati novu snagu. To je radi općeg dobra Europe, jer bi Europa bez svih svojih zemalja u okvirima unije bila oštećena. Europu treba osnažiti, jer joj prijete nacionalizam, dezintegracijski čimbenici i diktature u pojedinim susjednim zemljama."

O počecima Hrvatske paneuropske unije govorili su njezin predsjednik prof. dr. Pavo Barišić i potpredsjednik dr. Daniel Bučan. Barišić je zahvalio svima koji su bili utemeljitelji Paneurope u Hrvatskoj, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli njezinom radu.

Na skupu je nazočio i predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran.