Hrvatska dobila izravnu liniju za Kanadu

Sky Greece Airlines, Toronto-Zagreb, američki turisti
Prvi zrakoplov Sky Greece Airlinesa na izravnoj vezi Toronto-Zagreb-Toronto sletio je u utorak poslijepodne u zagrebačku Zračnu luku i do 12. listopada imat će 17 rotacija, a o njegovoj uspješnosti ovisit će širenje letova s ostalih kanadskih i američkih zračnih luka prema hrvatskim zračnim lukama, istaknuto je prilikom prvog leta Toronto-Zagreb.

"Ako se linija pokaže isplativom, što ćemo vidjeti u listopadu, ozbiljno ćemo razmisliti o novim rutama iz Kanade i SAD-a prema Zagrebu i ostalim hrvatskim zračnim lukama. Ponosni smo na ovakav doček i nadam se da je ovo početak jedne uspješne priče", rekao je na konferenciji za novinare u povodu uspostave izravne linije Toronto-Zagreb-Toronto predstavnik kanadsko-grčke zrakoplovne kompanije Sky Greece Airlinesa Mark Mocnaj.

Prvim izravnim letom iz Toronta danas je u Zagreb doputovalo više od 220 putnika.

Iz Toronta u Zagreb i obratno letjet će boeing 767-300ER, u koji stane 274 putnika. Ove sezone, do sredine listopada, zrakoplovi će iz Toronta u Zagreb letjeti svakog ponedjeljka, a iz Zagreba u Kanadu svake srijede.

Mark Mocnaj je istaknuo kako je popunjenost za letove do listopada iznad očekivanja, a zadovoljan bi bio s prosječnom popunjenošću zrakoplova od 70 posto.

Sky Greece Airlines trenutačno ima dva zrakoplova, a ako posao krene u željenome smjeru, Mocnaj je najavio da će kompanija uzeti dodatne zrakoplove.

Zadovoljstvo vezom, uspostavljenom i uz poticaj hrvatske strane, to jest subvencije Hrvatske turističke zajednice, izrazio je i ministar turizma Darko Lorencin, koji je rekao kako je iznimno važno da imamo izravnu vezu s Kanadom.

Istaknuo je kako turisti iz SAD-a i Kanade u Hrvatskoj ostvare oko milijun noćenja na godinu.

"Kanadski i američki turisti, a ovo je linija važna i za istočnu obalu SAD-a, pokazuju veliku sklonost prema našoj zemlji. Tamo je Hrvatska rastuća destinacija, a ovaj će let donijeti novi zamah toj turističkoj razmjeni", rekao je Lorencin.

Predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Bruno Mazurkiewicz rekao je kako je uspostava linije Toronto-Zagreb važna i zbog mnogih Hrvata koji žive u Kanadi te kanadskih turista kojima je olakšan dolazak do Hrvatske. Isto tako, istaknuo je, "hrvatski će građani sada mnogo komotnije putovati do Kanade".

Hina