Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti
Sabor Republike Hrvatske na današnji je dan 1991. povijesnom odlukom utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa uime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Hrvatska je tom odlukom oduzela legitimitet i legalitet svim tijelima bivše države te ustvrdila kako ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa uime SFRJ.

Navedeno je i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ te da je spremna s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.

U odluci stoji i da je Hrvatska kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne saveze s drugim demokratskim državama te da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te na bivšu federaciju.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice koja je zahtijevala da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Taj je međunarodni moratorij istekao dan prije donošenja odluke 7. listopada 1991., na dan kada je bivša JNA iz zrakoplova raketirala Banske dvore namjeravajući likvidirati prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana te članove tadašnje vlade i parlamenta. Napad je izveden oko 15 sati. Poginula je jedna osoba, četiri su lakše ozlijeđene, a zbog te je agresije Sabor spomenutu odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ donio na sjednici u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

hrt.hr