Hrvati iz BiH svedeni na poziciju srpske nacionalne manjine

Ovakvim Ustavnim promjenama napušta se temeljno načelo ravnopravnosti svih državljana RH i jednakopravnost u pravu glasa– poručio je predsjednik HSP-a Daniel Srb smatrajući neprihvatljivim činjenicu da će Hrvatska dobiti građane "delux" kategorije.

Tu je naime mislio na one građane koji imaju hrvatsko i srpsko državljanstvo i koji će imati pravo na dva glasa za razliku od onih koji imaju dvostruka državljanstva hrvatsko i BiH, hrvatsko i njemačko, hrvatsko i kanadsko koji pak imaju pravo na samo jedan glas. Srb smatra da će i radi glasovanja u diplomatskim predstavništvima biti znatno smanjen broj izlazaka na birališta zbog čega će se u slijedećim godinama nastaviti trend reduciranja prava hrvatske dijaspore za glasovanje u Hrvatskoj.

HSP je također oštro osudio i načina na koji se vode pregovori o promjeni Ustava RH a koji je odrednica budućnosti zemlje u narednom desetljeću.

- Neprihvatljivo je da se o tome raspravlja na razini čelnika dvije političke stranke jer nisu one jedini predstavnici hrvatskog naroda i građana – dodao je Srb.

Počasni predsjednik HSP-a i predsjednik Povjerenstva HSP-a za Hrvate izvan Domovine Anto Đapić kazao je kako službena hrvatska politika od 2000. godine pokušava napraviti "kineski zid" između Hrvata u državi i Hrvata u dijaspori, posebice onih iz BiH.

- Nitko ne smije ograničiti pravo na glasovanje Hrvatima izvan RH i to je apsolutna diskriminacija. Hrvati iz BiH svedeni su na poziciju srpske nacionalne manjine određivanjem fiksne kvote od tri zastupnika u Saboru – tvrdi Đapić dodajući da je ovo nakon pristajanja na arbitražni Sporazum sa Slovenijom drugi antidržavotvorni potez HDZ-a.

Đapić ne vidi zašto je pravo glasovanja Hrvata iz BiH uvjet za ulazak u EU držeći kako je sve ovo samo pokazalo da između SDP-a i HDZ-a nema razlike u globalnoj hrvatskoj nacionalnoj politici. On ove Ustavne promjene ocijenjuje završnim udarom na položaj Hrvata u BiH.

- Potezi koji se posljednjih mjeseci vuku prema Hrvatima u BiH su izdajnički. Ovo je poništavanje Ustava iz 90-te godine – upozorio je Đapić.

slobodna dalmacija