HKS: Gdje je pravo slobode medija za televiziju Z1

hrt
Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Hrvatska konzervativna stranka protivi se svakom obliku izazivanja mržnje i netolerancije, svakom govoru mržnje i svakom obliku vrijeđanja dostojanstva čovjeka. Međutim, još se više protivimo svakom obliku diskriminacije i selektivnog pristupa, pogotovo kada to dolazi od institucija države ili od države ovlaštenih javnih tijela.

Neshvatljivo je, i samim time i vrlo opasno, kada jedno tijelo provodi najrestriktivniju mjeru prema jednom mediju, kako je to učinjeno prema novinaru Marku Juriču i televiziji Z1, a da se istovremeno niti ne oglasi prema tolikoj mjeri govora mržnje na javnoj televiziji i komercijalnim televizijama, a uvijek usmjerene prema hrvatskom narodu. Za druge medije primjenjuje se pravo slobode medija, a gdje je onda pravo slobode medija za Z1? Možda se ovdje primjenjuje poslovica "nije bitno što se kaže, već tko to kaže"?

Teško je danas i prisjetiti se svih izjava i govora političara, poput govora bivšeg predsjednika Ive Josipovića, kada su svi mediji prenijeli izjavu o „ustaškoj zmiji", i kada se nitko nije obazirao što to vrijeđa hrvatski narod, pogotovo kada to dolazi od tada aktualnog predsjednika. Reakcije su izostale!

Novinarska sloboda nije bila upitna ni kada su aktivisti prosvjedovali vrijeđajući ispred katedrale i drugih institucija koje za Hrvate imaju posebna značenje. Možemo li se sjetiti načina prijenosa presude generalima, ili možda prijenosa inauguracije hrvatske predsjednice? Nije li tu bilo elemenata govora mržnje, usmjerene opet prema većinskom narodu koji je izabrao predsjednicu, u njegovoj državi? Zastupnici u Saboru imaju pravo govoriti, dapače što u svom govoru više vrijeđaju, više će biti zastupljeni u medijima? To je njihovo pravo? Gdje su tada „čuvari moralnih vrijednosti"?

Možda je Jurič ipak učinio pogrešku, pa nije u studio doveo sugovornika koji bi izrekao ono što je izrekao Jurič. Možda je to tada dopušteno? Pozivamo sve, željne istinske demokracije, da dignu glas u zaštiti slobode medija od svih upliva, ili da se onda primjenjuju ista mjerila za sve, što će onda dovesti do praznih ekrana i šutnje u eteru. Provodeći ovu mjeru Vijeća za elektroničke medije, liberalna demokracija, kakvom se žele dičiti u Hrvatskoj na pravom je putu totalitarizma. Danas Z1, sutra Bujica, i tako sve dok u eteru ne bude samo Šprajc, Stanković ili drugi koji svojom „objektivnošću" vrijeđaju zdrav razum", stoji priopćenju HKS-a.

hrsvijet.net