Heroj Duje: Policajac godine novčanu nagradu razdijelio u humanitarne svrhe

Heroj Duje: Policajac godine novčanu nagradu razdijelio u humanitarne svrhe

Policajac Duje Podrug proglašen je policajcem godine jer je svojim herojskim pothvatom u srpnju ove godine spriječio razbojnike da iz jedne poslovnice banke na zagrebačkom Črnomercu ukradu novac.

Dvojica naoružanih pljačkaša savladala su i razoružala zaštitara, bacivši ga na tlo, a Duje se odlučio umiješati te se i fizički obračunao s razbojnicima.

- Bio sam u banci, na terenu kojeg sam pokrivao. Vidio sam kako dvojica razbojnika ulaze i pokušavaju razoružati zaštitara. Bili su naoružani. U banci je, zajedno sa zaposlenicima, bilo najmanje dvadeset ljudi. Shvatio sam da se radi o vrlo rizičnoj situaciji te sam se odlučio uključiti - otkrio je ranije ovog mjeseca zagrebački policajac u razgovoru za Jutarnji.

Skočio je na jednog od razbojnika, ispalio hitac u zrak kada su pokušali pobjeći, a naposljetku se i pohrvao s pljačkašima te jednog zaustavio do dolaska kolega

Bio sam svjestan da je riječ o situaciji u kojoj treba biti vrlo oprezan, jer nisam htio da se nešto dogodi zaštitaru ili civilima u banci. Morao sam reagirati oprezno ali instinktivno - kaže.

Zbog ovog je herojskog čina, odlukom ministra, nagrađen s čak 18.000 kuna zbog iskazane požrtvovnosti i hrabrosti u radu, a Duje je simpatije hrvatske javnosti stekao i zbog odluke da nagradu, iako bi mu novac dobro došao, neće zadržati za sebe, već je razdijelio različitim humanitarnim udruženjima.

https://www.youtube.com/watch?v=pyFbLOg0fsk

https://www.youtube.com/watch?v=rAGmQx2PfsE

Podrug je novac poklonio Braniteljskom društvu sportske rekreacije 'Omega' Zagreb, Autonomnoj ženskoj kući Zagreb - Žene protiv nasilja nad ženama te Župi sv. Antuna Padovanskog Zagreb sa Svetog Duha.

Zašto Braniteljsko društvo sportske rekreacije 'Omega' Zagreb?

Duje ponekad zna navratiti i trenirati u društvu koje su osnovali bivši pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vojske i branitelji, koje djeluje od 2004. godine. Primarni cilj ovog društva jest, kroz sportsku rekreaciju, pomoći braniteljima i njihovoj djeci te civilnim i vojnim invalidima ali i djecu slabijem imovnog stanja. U ovom društvu trenira i svjetska i europska doprvakinja u boksu Nikolina Ćaćić. Jedan od osnivača društva je Zvonko Tubić zvani Tuba, bivši specijalac Antiterorističke jedinice Lučko i hrvatski branitelj koji za svojeg kolegu ima samo riječi hvale, objavio je MUP na svojim stranicama.

- Ponosan sam na Duju za sve ono što je napravio svojim radom u policiji, a između ostalog i zbog njegovog herojskog čina sprječavanja oružane pljačke. To je moje viđenje odanosti i predanosti policijskom poslu - rekao je Tuba.

Kao kriminalistički policajac Duje se nažalost susreće i s obiteljskim nasiljem što ga je potaklo da dio donacije donira i Autonomnoj ženskoj kući Zagreb - Žene protiv nasilja nad ženama. Gospođa Neva Tӧlle uputila je čestitke i zahvale našem Duji.

- Čestitamo na dobivenoj nagradi koja je zaista i zaslužena. Intervencija je bila zapanjujuće hrabra i očito je da su presudile sekunde. Fascinirana sam količinom njegove skromnosti i nesebičnom odlukom doniranja tog novca. To je jedna toliko nesebična gesta da samo mogu reći najiskrenije jedno veliko 'Hvala'. Ono što me ponajviše veseli je činjenica da se iz njegova odabira kome će donirati sredstva, iščitava njegova svjesnost o socijalnim potrebama pa je i sama donacija usmjerena u tom smjeru - riječi su koje je gospođa Tӧlle uputila Duji.

Policijski je posao zahtjevan i stresan, pa ponekad čovjek traži mir koji Duje zna pronaći u Župi sv. Antuna Padovanskog Zagreb na Sv. Duhu, u sklopu koje djeluje najveća Pučka kuhinja u kojoj se svakodnevno priprema oko 300-tinjak obroka, a djeluje od 1995. godine. Fra Roko Bedalov svom članu župne zajednice i zaposleniku Policijske postaje Črnomerec kratko je izjavio: - Počašćeni smo i zahvalni.