Heroina iz Osijeka: Ena nakon 11 godina konačno bez tumora

Nakon 11 godina borbe s teškom bolešću, osječka heroina i Ponos Hrvatske, Ena Šarac, konačno može reći da je pobijedila. Od ponedjeljka, Ena više nema 'podstanara" u glavi, kako je u šali nazivala tumor na mozgu zbog kojeg su joj čak tri puta operativno otvarali glavu i pokušali ga odstraniti kirurškim zahvatom, piše 24sata.

- Nikada nismo prestali vjerovati u konačnu pobjedu. Zato sam i bila uvijek nasmijana, zato sam sve uvjeravala da do ozdravljenja želim doći samo s osmijehom. I došla sam! Hvala svim mojim anđelima koji su me godinama pratili u mojoj borbi i pružali potporu kad baš i nije bilo najjednostavnije. Hvala svima koji su mi na bilo koji način pomogli, jer sama ne bi uspjela u ovoj borbi - poručila je Ena iz Munchena.

Prema priči njezine mame Biserke, njemački liječnik, koji je u ponedjeljak Enu učinio najsretnijom osobom na svijetu, u svojoj karijeri je imao više od 7.000 zahvata cyber knifeom.

- Kad smo mu došli u ponedjeljak ujutro, priznao nam je da je cijeli vikend proučavao Enine papire te da je do zadnjega dvojio između snažnijeg zračenja i slabijeg, koji bi se, onda, razvuklo na pet dana. Proučavao je snimke glave, jer se najviše pribojavao očnih živaca koje nipošto nije htio oštetiti. Odlučio se na najjači tretman i uspio. Kad smo ga u nevjerici gledali, nakon što nam je rekao da Ena, praktički, već u utorak može ići kući, odgovorio je samouvjereno da u svojoj praksi nikada nijedan pacijent nije imao ni najmanju reklamaciju na njegov rad.

- Ako vam kažem da je gotovo, onda je to tako u 99,99 posto slučajeva - rekao nam je i pripremio nas da za šest mjeseci moramo doći na pregled, priča Enina mama Biserka Šarac.

Inače, operacija je trebala biti i ranije, isti dan kad je i Nora Šitum morala otputovati u SAD, no sve se prolongiralo jer je Ena sve svoje anđele i donatore javno zamolila da svi prvo pomognu Nori u prikupljanju sredstava za operaciju, a ona ima još dva tjedna! Time je jako riskirala, jer je tumor, kojeg je u velikoj mjeri operativno odstranila u svibnju u Bruxellesu, bio samo nekoliko milimetara manji od krajnjih gabarita za koje se koristi cyber knife. U protivnom, morala bi opet na doslovno otvaranje glave i fizičku operaciju tumora na mozgu.

foto: facebook