Hercegovci od idućeg tjedna tunelom Sveti Ilija kroz Biokovo na more

... još uvijek nepotvrđenim najavama, mogao biti otvoren za promet.

Komisija od petnaest članova pregledava tunel i dokumentaciju kako bi odlučila je li sve u redu i kada će biti izdana uporabna dozvola za njegovo otvaranje. Završeno je 99 posto radova i trebalo bi sve u potpunosti biti gotovo za puštanje u promet tog biokovskog tunela, koji je po dužini četvrti u Hrvatskoj, kazao je Dario Leko, glavni inženjer HAC-a.

Na gradilištu tunela koji je u cijeloj dužini asfaltiran, u potpunosti osvijetljen i s postavljenom prometnom signalizacijom i dalje je živo, završavaju se poslovi na probijanju upojnog bunara u kojemu će se prikupljati kraške vode.

Na prilaznoj prometnici od Jadranske magistrale (D8) do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu privodi se kraju postavljanje visoke prometne signalizacije i učvršćuju zadnji metri metalne ograde, kružni tok u Baškom Polju je završen i vozila se usmjeravaju prema Baškom Polju te mjestima Bast i Topići, a dio državne ceste D8 na tom velikom raskrižju je uređen i promet se odvija bez ikakvih poteškoća ili zastoja.

Na sjevernom dijelu pristupne prometnice do tunela još se radi na uređenju okoliša, postavljaju se objekti cestarinskog nadzora, a nešto dalje proširuje i uređuje dio prometnice.

Puštanjem u promet tunela Sveti Ilija autocesta postaje znatno bliža Makarskom primorju i turistički djelatnici očekuju brojniji dolazak gostiju. S druge strane, stanovnici zabiokovlja moći će se brzo spustiti do mora.

hina