Hebrang: Ustanak u Srbu je početak četničkog orgijanja u Drugom svjetskom ratu

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je jučer za novi list da se u utorak potvrdilo da je predsjednik Sabora Luka Bebić donio dobru odluku kada nije otišao u Srb na proslavu ustanka iako je bio pokrovotelj tog skupa.

– Ne znam zašto je prihvatio pokroviteljstvo na tim skupom. Taj skup predstavlja kršenje Zakona o blagdanima jer zna se da je Dan antifašističke borbe 22. lipanj. U Srbu se 27. srpnja 1941. godine nije dogodio nikakav ustanak nego je to bio bio početak četničkog orgijanja u drugom svjetskom ratu na prostoru Hrvatske - izjavio je Hebrang.

Iza antifašizma – četništvo

U jednoj takvoj sredini, kaže Hebrang, nije bilo mjesto predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

- Očito je da se iza antifašizma više ne krije samo komunizam nego čak i četništvo. Kada je govorio o kapi partizanki, Josipović je morao voditi računa i o ljudima koji su ubijeni u ime tog simbola za i nakon Drugog svjetskog rata, kao i 1991. godine. I moja je obitelj stradala pod simbolom zvijezde, rekao je Hebrang.

Predsjednik Hvidre, saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić koji se jučer oglasio priopćenjem s osudom skupa u Srbu, ocjenjuje da je predsjednik Sabora Luka Bebić napravio propust kada je prihvatio »pokroviteljstvo nad nečim takvim«.

– Ovim je činom predsjednik Josipović pokazao nepoštivanje hrvatskih žrtava, te verificirao krivotvorenje povijesnih činjenica nastalo iz doba jugokomunističke vladavine, piše u priopćenju.

Pupovac: Veličanstven skup

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je jučer za naš list, prije nego što su iz HDZ-a stigle kritičke ocjene skupa, da je skup u Srbu bio veličanstven »unatoč medijskim i javnim pripremama koje su bile suprotne od toga«.

– I okupljeni i govori i govornici, sve je bilo u skladu s novim razumijevanjem antifašizma i antifašističke tradicije Hrvatske. I nikoga nije omelo što su od onih koji su došli na kontraskup moglo čuti pjevanje o Juri i Bobanu. O istom onom Juri koji je vodio program pogroma Srba u Lici. Na kontraskupu su se izvikivale i protuustavne parole koje pozivaju na nasilje i mržnju, rekao je Pupovac. On nije zadovoljan ni načinom na koji je HTV popratio događaje oko obilježavanja ustanka jer je »otvorio prostor govoru mržnje pa se pitamo da li plaćamo pretplatu da bi slušali govor mržnje«.

Zlatko CRNČEC, Dražen CIGLENEČKI