HDZ90 i HSP-a bi na Drinu, a nisu u stanju sačuvati hrvatske institucije zapadno od Neretve

Upravo su u takvu zamku u posljednji mjesec dana upali čelnici Koalicije HDZ-a 1990. i HSP-a. Vrhunac negativističke kampanje izjava je predsjednika HSP-a Đapić-Jurišić Zvonke Jurišića da je HDZ BiH prosrpska stranka. 

Na stranu što je riječ o neprimjerenom pokušaju diskvalifikacije protivnika. Takva izjava, dana 15 godina nakon rata, svjedoči u kakvom se problemu nalazi hrvatska politika u Bosni i Hercegovini. 

Upiranje prstom

Pokušati sebi opskrbiti koji glas upirući prstom u političkog takmaca da je pro-ovakav ili onakav, a istodobno u gotovo četiri godine vladavine u županijama iza sebe ostaviti pustoš i siromaštvo, dugove, nacionalne institucije na izdisaju, niti jedno otvoreno radno mjesto, popuštanje bošnjačkim koalicijskim partnerima kako bi se ostalo na vlasti, niži životni standard, masu obećanja od koji niti jedno nije ispunjeno, nije ništa drugo doli poniženje onih kojima se Koalicija HDZ-a 1990. i HSP-a obraća – vlastitih birača. Osim toga, upravo bi HDZ BiH mogao potegnuti suprotni kvazi-argument pa optužiti HDZ 1990. i HSP da su probošnjačke stranke te da igraju kako im nalože Sulejman Tihić i Haris Silajdžić.

Unitarna BiH

No HDZ BiH, ali niti jedna druga stranka, ne bi smjeli napraviti pogrešku koju je učinio Zvonko Jurišić. Jedna izjava takve vrste dovoljna je da zagadi cijelu izbornu utrku. Na čemu Jurišić i Božo Ljubić temelje tvrdnju da je HDZ BiH prosrpska stranka – na suradnji Milorada Dodika i Dragana Čovića. To što se u pojedinim slučajevima poklapaju karte hrvatske i srpske politike naspram bošnjačkih unitarista ne znači da Dragan Čović vodi prosrpsku ili Milorad Dodik prohrvatsku politiku. Jednostavno u pitanju je politički pragmatizam koji u određenim trenutcima različite političare i opcije tjera na suradnju.

Bez rješenja

HDZ BiH i Dragan Čović, koliko god to u ovom trenutku izgledalo malo, suradnjom s Miloradom Dodikom izravno su doprinijeli da malobrojni Hrvati RS-a koliko-toliko mogu normalno živjeti bez straha od napada. I dok HDZ pokušava na terenu život malobrojnih Hrvata učiniti lakšim, koalicijski partneri HDZ 1990. i HSP iz udobnih mostarskih i širokobrijeških fotelja tabore visoku politiku o međunarodnim konferencijama i o tome kako velike sile jedva čekaju da ukinu RS, zagorčavajući još više život Hrvatima u RS-u. Kao da su Božo Ljubić i Zvonko Jurišić razdoblje od 1995. do 2010. godine prespavali. Kao da i danas lebdi duh sulude politike Hrvatske do Drine. Istovremeno, oni koji bi na Drinu, nisu u stanju sačuvati niti jednu instituciju Hrvata zapadno od Neretve.

Piše: Ante Lauc