HDZ: S Mostom smo suglasni oko glavnih ciljeva

Božo Petrov, most, HDZ RH, sdp rh, matija šerić, most, Božo Petrov, Zoran Milanović, most, Domoljubni Stožer , Domoljubna koalicija, HDZ RH, Božo Petrov, Zoran Milanović, Tomislav Karamarko, most, sdph, sdp rh, HDZ RH, Božo Petrov, Tomislav Karamarko, Vesna Balenović, Božo Petrov, Tomislav Karamarko, Božo Petrov, sdp rh, HDZ RH, Božo Petrov, Predsjednik Vlade RH, most, most, Božo Petrov, Božo Petrov, dvorana, sportska dvorana, gradska dvorana za sport, Mostar, Stipe Mesić, Božo Petrov, Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a, Božo Petrov, Sarajevo
...istaknuli kako su se s Mostom usuglasili oko glavnih ciljeva te su pristali na sve što je bilo u skladu s programom Domoljubne koalicije.

"Da nismo imali zajedničke zaključke i ciljeve ne bi se niti usuglasili. Pregovori nisu stvar jednostranog pristajanja, već dogovora, razrješavanja dilema i pronalaženje najboljih rješenja za postizanje ciljeva. To smo pregovorima i postigli i zato smo zadovoljni", kazala je Maletić predstavivši odgovore Domoljubne koalicije Mostu, dane na 137 stranica teksta.

Istaknula je kako su se s Mostom odmah složili tijekom pregovora vezanih uz poduzetništvo, uz gospodarstvo, Mostu i Domoljubnoj koaliciji u prvom planu u svim programskim dokumentima. Most i Domoljubna koalicija, dodala je, složili su se kako je, ako se želi imati uspješno poduzetništvo, potrebno imati i efikasno i brzo pravosuđe.

Maletić je kazala da su se obje strane suglasile o važnosti efikasnog rada, ne samo jedinica lokalne i regionalne samouprave, nego općenito javnog sektora, državne administracije i javnih poduzeća.

"Trebamo konačno definirati procese u tijelima javne uprave, izgraditi te institucije, definirati ciljeve i što se radi na kojoj razini vlasti i onda možemo uspostaviti sustav mjerenja kvalitete rada i nagrađivanja izvrsnosti", naglasila je.

Navela je i da su složni oko važnosti revitalizacije poljoprivrede dodavši kako je Domoljubna koalicija o tom pitanju Mostu dostavila i druge dodatne prijedloge.

Maletić je rekla i da su se u odgovorima vezano uz Mostov zahtjev za smanjenjem broja županija očitovali kako ne žele smanjenje njihova broja, ali traže poboljšanje njihove efikasnosti i kvalitete rada.

Također, zalagat će se za redefinirani model raspodjele poslova između središnje države, županija, gradova i općina koji će dati veću odgovornost županijama. Uz to, nastavit će njihovu fiskalnu i administrativnu decentralizaciju. Vezano uz gradove i općine, tko ne bude zadovoljavao kriterije efikasnosti i izvrsnosti u radu, doći će do spajanja, rekla je.

Maletić je kazala i kako sada nema prepreka da Hrvatska proglasi svoj gospodarski pojas na moru, a ne da zbog toga godišnje gubimo stotine milijuna kuna.

Maletić: Koliko je vjerodostojan odgovor SDP-a Mostu
Istaknuvši kako Vlada u prošle četiri godine nije pokazala vjerodostojnost, Maletić se upitala i koliko je vjerodostojan odgovor SDP-ove koalicije Mostu koji je, kako je rekla, pisala administracija.

"Problem je jer nemaju političku volju niti znanje da provedu ono što im drugi piše u dokumentima. Netko drugi im piše, ali je problem to što oni to ne znaju provesti", kazala je. Taj SDP-ov odgovor Mostu nije odraz njihova programa, već odraz prepisivanja odredbi i zakona, kazala je.

Na važnost vjerodostojnosti, te na razlike u SDP-ovu odgovoru Mostu upozorio je i Ćorić rekavši kako je SDP-ova koalicija jučer i danas imala dvije verzije odgovora vezane uz poduzetništvo. Pri tome je u prvoj verziji, koja je poslije maknuta, stajalo da se "načelno kao Ministarstvo financija Porezna uprava slaže s mogućnošću propisivanja kvartalnog izvješćivanja o neoporezivim primicima". Upitao se tko je pisao taj tekst i tko se slaže s tim - SDP ili Ministarstvo financija.

Vezano uz Mostov zahtjev za smanjenjem plaća saborskim zastupnicima te za smanjenjem njihova broja, Maletić je kazala da će Domoljubnoj koaliciji prvi korak biti ušteda na razinama upravljačkih tijela. Ćorić se založio za racionalizaciju državnog aparata kroz smanjenje broja agencija.

Ćorić i Maletić nisu željeli komentirati novinarsku procjenu da HDZ ima dovoljno potpisa za većinu u Saboru s 15 zastupnika Mosta, dva zastupnika HDSSB-a, dva zastupnika iz Bandićeve stranke te dva zastupnika nacionalnih manjina.

Hina