HDZ je odustao od tripartitnoga dogovora

HDZ je odustao od tripartitnoga dogovora
Karamarko je naveo je kako nije mogao potpisati bianco prijedloge Mosta te dodao kako je u HDZ-u mnogo branitelja i siromašnih ljudi. Ne možemo na takav način razgovarati o koaliciji iz koje tvrde da im smrde hrvatski branitelji, napomenuo je dodavši kako je također problem potpisati koaliciji s onima koji su odgovorni u protekle četiri godine za osiromašenje Hrvatske.

'Možemo reći da smo dali svoje uvjete na te uvjete danas je pristala koalicija Hrvatska raste, a druga koalicija nije pristala, očekuju nas tri dana razgovora, nadamo se da ćemo do utorka imati madatara i ostale stvari. Nije bilo imena na stolu', rekao je nakon sastanka Božo Petrov.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović sa suradnicima je nakon sjednice Predsjedništva otišao prema sjedištu Mosta na dogovor sa čelnicima Mosta i HDZ-a Božom Petrovom i Tomislavom Karamarkom. No, Karamarko je ubrzo otišao sa sastanka i objavio kako, prema odluci Predsjedništva stranke, ne može potpisivati uvjete što ih je ponudio Most.

Potpisivanje sporazuma SDP-u i HDZ-u dan ranije je na zajedničkom sastanku predložio čelnik Mosta Božo Petrov, a kako su čelnici dviju koalicija odbili potpisati ponuđeno dok se o tome ne očituju stranačka tijela, dao im je rok od 24 sata za odgovor.

Most je u subotu objavio »preliminarni okvir dogovora« koji je ponudio dvjema velikim koalicijama za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade, kojom bi, kako predlažu, predsjedavala konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta.

U vladi bi sjedili predstavnici HDZ-ove i SDP-ove koalicije te stručne nestranačke osobe, svi na temelju konsenzusa.Uz dužnosnika u Vladi i Saboru, konsenzusom bi se imenovali i kandidati za sva druga tijela i ustanove u nadležnosti Vlade.

Hina