HDZ i HSP AS ignoriraju Josepha Daula: Tomašić ostaje na listi

hrvatska EU, hsp ante starčević, Ruža Tomašić, Prošek u Hrvatskoj, Hrvatska, Ruža Tomašić, HSP dr. Ante Starčević, HDZ, Europski parlament u Briselu, sporazum o koaliciji, Ruža Tomašić, emigracija, Nedjeljom u dva, koalicija, HDZ, hsp ante starčević, Ruža Tomašić, milorad pupovac
Ruža Tomašić (HSP AS) je rekla u srijedu da nastavlja domoljubna koalicija s HDZ-om unatoč tome što je Joseph Daul, predsjednik Europske pučke stranke (EPP), ponovno izjavio da se protivi njezinoj kandidaturi na HDZ-ovoj listi.

Tomašić je u telefonskom razgovoru za Hinu iz Strasbourga rekla kako je dogovoreno da će se Daul i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sastati naredne srijede i to raspraviti, te da su i u današnjim kontaktima HDZ i HSP AS potvrdili da ostaju važiti svi dosadašnji sporazumi. U petak će novinarima šest predsjednika stranaka u koaliciji (HDZ, HSS, HSP AS, Blok - umirovljenici zajedno (BUZ), Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) i regionalni ZDS) objaviti listu od jedanaest kandidata, rekla je.

Glavni tajnik HSP AS Peri Ćoriću pak kaže da se u srijedu sastao s Karamarkom u Požegi, a kasnije u i s Tomislavom Čuljkom, HDZ-ovim političkim tajnikom, te da nema nikakvih promjena glede suradnje.

»Naš cilj je okupiti domoljubnu koaliciju i pobijediti, a Ruža Tomašić će sigurno dobiti više od 100.000 preferencijalnih glasova, zato jer je najpopularnija političarka desnice i zato jer nam Joseph Daul radi besplatnu kampanju«, rekao je Ćorić.

Za izjavu Danijela Srba (HSP), kojom je danas u Karlovcu Ružu Tomašić nazvao političarkom koja samo trguje s HDZ-om i da ona vodi onu političkom opciju koja »samo uzima ono što im HDZ daje«, Tomašić kaže da se ona itekako izborila za svoj status u koaliciji i zasluženo ušla u Europski parlament.

»Otkako sam u politici svaki dan dokazujem da nisam ničija, odnosno da sam svoja, rekla je Tomašić i dodala da to Srb govori kao gubitnik«, rekla je.

Hrvatska demokratska zajednica smatra da nema prepreka za formiranje zajedničke liste s HSP-om Ante Starčević za izbore za Europski parlament, rečeno je večeras u sjedištu HDZ-a, nakon današnjeg priopćenja predsjednika Europske pučke stranke (EPP) Jesepha Daula da se nije prestao protiviti stavljanju Ruže Tomašić na HDZ-ovu listu za europske izbore.

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač kazao je da su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednik EPP-a Jeseph Daul razgovarali prošlog petka u Dublinu, konstruktivno i prijateljski, a potom je Karamarko razgovarao s Ružom Tomašić, i na temelju tih razgovora je zaključeno da nema prepreka za formiranje zajedničke liste za izbore za Europski parlament.

Mi ćemo prije zaključenja formalnog sporazuma o koaliciji nastaviti dijalog s kolegama prijateljima u EPP-u, a jasno i s partnerima, i naći ćemo rješenje koje će biti za sve nas zadovoljavajuće, pozitivino, a koje će omogućiti da HDZ s partnerima pobijedi ponovo na izborima za Europski parlament, kazao je Kovač.

Hina