‘Haag nema temelja za visoku kaznu Gotovini’

Ante Gotovina

Haaško tužiteljstvo je i nakon suđenja ustrajalo na tezi o udruženom zločinačkom pothvatu. Mislim da za tu tezu na početku suđenja nije imalo dokaze, a na njegovu kraju još i manje - rekao je danas odvjetnik Čedo Prodanović komentirajući navodni zahtjev Tužiteljstva da se Anti Gotovini odredi kazna zatvora od 27 godina, Mladenu Markaču 23 godine, a Ivanu Čermaku kojeg je svojedobno zastupao 17 godina zatvora, piše jutarnji list.

Odvjetnik Anto Nobilo koji je pred Haaškim sudom branio generala Tihomira Blaškića objašnjava da prema pravilima Haaško tužiteljstvo na kraju suđenja mora zatražiti točno određenu visinu kazne koja mora biti u skladu s djelima u optužnici.

- Visina kazne ne govori ništa o tome što je tijekom suđenja doista i dokazano i kakvu presudu možemo očekivati. Ta kazna jest ozbiljna, ali ne i maksimalna. Imam dojam da Tužiteljstvo ocjenjuje da nije uspjelo dokazati izravnu zapovjednu odgovornost optuženih za zločine, ali misle da su uspjeli dokazati klasičnu zapovjednu odgovornost, a ona znači da su optuženi znali za počinjene zločine, a nisu ih spriječili - rekao je Nobilo.