Grom je osvijetlio autore poljudske svastike i olakšao posao policajcima

HNS, HNS, Davor Šuker, jna, domovinski rat, udbaški aparat, UDBA, UEFA, HNS, NS BIH, Poljud, svastika, Policijski dužnosnici, Hrvatska zemlja, italija, BIH, Hrvatska zemlja, kazne, svastika, kukasti križ, Poljud, svastika, HNS, Hrvatska, kazna, Poljud, svastika, Disciplinska komisija UEFA, UEFA, Hrvatska
...jednog od ulaza stadiona na Poljudu da bi nacrtali svastiku (kukasti križ), moći će reći samo "sto mu gromova Poljuda", parafrazirajući uzrečicu strip-junaka Zagora, poznatog po onoj "sto mu gromova Darkwooda".

Naime, za utvrđivanje njihova identiteta, ako ga policija uspije otkriti, bit će zaslužna grmljavina, odnosno grom koji je baš u trenutku kada su njih dvojica preskakala ogradu udario u blizini stadiona. Osim što je udar groma aktivirao kameru, koja je snimila počinitelje, obasjao je i cjelokupno područje, pa je osvijetlio i dvojicu "slikara" kako preskaču ogradu.

U otkrivanju počinitelja ovoga gnusnog (ne)djela, koje je naštetilo čitavoj Hrvatskoj, od velike koristi policiji mogli bi biti i biološki tragovi dvojice sumnjivaca. Sigurno nije puno ljudi preskakalo ogradu stadiona na Poljudu u navedeno vrijeme, pa će samim tim i otkrivanje otisaka prstiju biti lakše.

Otkrivanje identiteta

Prema neslužbenoj informaciji, dvojac nije nosio rukavice kako bi prikrio svoje tragove, već se onako "nesofisticirano" pentrao po ogradi ulaza. Dakle, ako su "junačine" već evidentirane u policijskoj evidenciji, ne bi trebao biti veliki problem utvrditi o kome se radi. Ako ih nema u evidenciji, čitav će postupak biti teži.

Kako neslužbeno doznajemo, splitski policajci, koji su obavili veliki posao oko utvrđivanja okolnosti samog događaja, pregledali su videonadzor s 88 nadzornih kamera stadiona na Poljudu, a njihovo pregledavanje išlo je devet dana unatrag, od dana odigravanja utakmice. Golem posao obavili su u tišini nadajući se i najsitnijem tragu. Na kraju su dobili ogroman trag, koji samo treba znati iskoristiti.


Ako se snimljeni materijal s nadzornih kamera stadiona na Poljudu pohranjuje na videovrpcama, zasigurno će snimka biti lošije kvalitete, odnosno slabije rezolucije, pa će samim time biti i teže detektirati počinitelje. No, ako je snimka u digitalnom formatu, tada će rezolucija biti puno bolja i lakše će biti otkriti počinitelja. Isto tako, i osjetljivost same nadzorne kamere umnogome će utjecati na otkrivanje počinitelja.


Bilo kako bilo, bio mrak ili svjetlo, bila kamera osjetljiva ili manje osjetljiva, splitskoj je policiji kao dar s neba pomogao grom u trenutku preskakanja ograde.


IVICA MARKOVIĆ/Slobodna Dalmacija