Greška ili čudo u splitskom rodilištu: "Mi smo Romi, a dali su nam bjeloputu bebu plavih očiju"

- Odmah da budemo jasni, mi ne želimo nikoga optuživati niti bilo kome od liječnika i medicinskog osoblja nametnuti da je kriv, ali imamo određene sumnje i želimo ih razjasniti. Jer, kao što vidite, mi smo Romi i tamnije smo puti, a naša beba, odnosno beba koju su nam dali u rodilištu, potpuno je svijetle puti, blijeda i plavih očiju.

Zato sumnjamo da slučajno nije došlo do pogreške i da je beba možda zamijenjena - kazao nam je Avdija Osmanović, 47-godišnjak iz Splita, čija je 24-godišnja supruga Vera Halilović 5. svibnja ove godine u 9.20 sati u splitskom rodilištu carskim rezom rodila djevojčicu tešku 4480 grama i dugu 56 centimetara. Dali su joj ime Frančeska.

Ne sjeća se...

- Iskreno da vam kažem, ne sjećam se sad točno jesu li mi nakon poroda pokazali bebu i trakicu koju stavljaju na novorođenu djecu, ali znam da su je odmah odveli na Neonatologiju i tek sam je nakon dva dana vidjela dok je još bila u "boksu" u inkubatoru. Tad je imala temperaturu od 39 i primala je antibiotike. Poslije toga vidjela sam je nakon još dva dana kad su me zvali da je dođem dojiti.

I tad, kad sam ušla u prostoriju, instinktivno sam krenula prema jednoj bebi tamnije puti, mislila sam da je to moja djevojčica, ali me je sestra zaustavila i rekla da to nije moja beba, nego da je moja druga. Moram priznati, kad sam je vidjela, bilo mi je malo čudno, vidjela sam da je potpuno svijetle puti, ali nisam nikome ništa govorila o tome, nisam se htjela zalijetati. Pa čuj, kontam da nije moja zato što je plava - govori Vera, koja s Avdijom već ima troipolgodišnju djevojčicu Lauru. Ona je, pak, kazuje Vera, prilikom rođenja bila "normalno tamnoputa".

Iz splitske bolnice mlada je majka izašla 9. svibnja, dok je beba zbog nekih komplikacija, odnosno utvrđenog Beckwith-Wiedemannova sindroma, puštena šest dana poslije, 15. svibnja. Inače, taj je sindrom najčešći sindrom pretjeranog rasta u novorođenačkoj dobi.

- Kad mi je beba izlazila iz bolnice, doktorica, mislim da se zvala Bucat, rekla nam je da joj je čudno što je beba velika i što nije "naše" boje i to nam je pobudilo dodatne sumnje. Mi samo želimo biti mirne savjesti, da znamo je li naša ili nije. Znam da je to najlakše utvrditi DNK analizom, ali mi nemamo novca za to, to je, brate, skupo, odakle nam pare. Pa, ajde, da beba makar i malo sliči na nas ili na malu, ne bi ništa rekli.... Ovako, sumnjamo i samo želimo znati istinu, ali kako da dođemo do nje? - pita se, zaključujući ovu neobičnu priču Avdija Osmanović.

Narukvica s brojem

U neformalnom razgovoru s nekim rodiljama i djelatnicima Klinike za ženske bolesti i porode splitskog KBC-a doznajemo kako je gotovo nemoguće da je došlo do zamjene beba u rodilištu.

- Odmah kad se dijete rodi, i njemu i majci stavlja se na ruku silikonska narukvica s brojem i dijete se pokaže majci, a ona mora usporediti svoj broj s brojem narukvice djeteta i taj se broj upisuje u dokumente. Može netko namjerno zamijeniti, ali ne mogu vjerovati da bi to netko napravio - iznenađeno nam je kazala jedna od naših sugovornica.

Dr. Kolja Poljak, zamjenik sanacijskog upravitelja KBC-a Split, na naš je upit jučer kazao da mu je vrlo teško bilo što konkretno govoriti o slučaju jer roditelji svoje sumnje nigdje i nikome službeno nisu prijavili. No, zadužio je doc. dr. sc. Maju Radman da "ispita" situaciju malo detaljnije, a ona nam je jučer poslijepodne, nakon cjelodnevne "istrage", kategorički odgovorila kako do zamjene beba nije došlo.

- Dali smo ispitati kompletan taj dan i sve što se poslije događalo. Uvidom u medicinsku dokumentaciju i očitovanje nadležnih liječnika nije utvrđena nikakva pogreška u postupanju koja bi rezultirala zamjenom beba. A što se tiče DNA analize, ako to netko želi napraviti, to on onda mora i platiti. Jedino u slučaju da nadležni sud to naloži kao dio vještačenja u sudskom postupku, sud i plaća - kazala je dr. Radman.

slobodnadalmacija.hr