Građanima BiH za boravak u Hrvatskoj trebat će 100 eura po danu

Ukoliko posjeduju ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske ili dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu, osoba je dužna predočiti dokaz o posjedovanju 50 eura po danu.

Helena Biočić, glasnogovornik MUP-a Hrvatske, pojasnila je će bh građani moći ući u susjednu državu i s važećim sredstvima bezgotovinskog plaćanja.

- Tu se ubrajaju putnički čekovi, čekovne knjižice, kreditne kartice. Može se dokazati posjedovanje sredstava za uzdržavanje i u konvertibilnim gotovinskim novčanim sredstvima - kazala je Biočić.

Jasni propisi i zakonske regulative Hrvatske, odnosno Europske unije, ponajviše zabrinjavaju stanovnike i turističke radnike Neuma. Načelnik općine Živko Matuško u izjavi za "Avaz" kazao je da nema nikakvih uputa od nadležnih institucija BiH te da je jučer upućen dopis Državnoj graničnoj policiji, kao i nadležnim ministarstvima s upitom kako će 1. srpnja odnosno ulazak Hrvatske u EU utjecati na stanovnike Neuma.

Sporo i traljavo

- Hrvatska je već počela s izdavanjem propusnica, a kod nas sve ide presporo i traljavo. Vjerujte da sam sve što znam pročitao u novinama, tako da, iskreno, nemam pojma na koji način će 1. srpnja utjecati na Neum i njegove stanovnike - kaže Matuško.

Za sada ni Matuško nije poznato na koji način će se tretirati građani koji će ljetovati u Neumu, odnosno oni koji će samo proći hrvatski teritorij da bi skratili put te izbjegli loše uvjete putovanja preko Svitave.

- Bliži se 1. srpnja, a, opet ponavljam, mi ništa ne znamo. Uskoro očekujemo upute i za bh državljane koji će ljetovati u Neumu - dodao je Matuško.

Zagreb provodi naloge EU

Pooštrene kontrole na granici BiH s Hrvatskom jedan su od prvih jasno vidljivih rezultata ulaska našeg zapadnog susjeda u EU. Kako za "Avaz" pojašnjava doc. dr.. Mirza Smajić, Hrvatska je kontrolu bh.. granice i njenih građana obavezna provoditi na zahtjev EU.

- Sada bh građani više ne ulaze u Hrvatsku. Oni ulaze u EU, a Hrvatska se na kontrole obvezala kad je preuzela europske propise o načinu ulaska na teritorij Unije. Dakle, ne radi se ni o kakvoj osveti ili zavjeri. Ovo je unificirani standard EU i, bez obzira na koji se način granica EU prelazi, pravila su ista za sve - kaže Smajić.